Yrken - Undersköterska


Martina Åberg 2018-02-16

Röntgenbilder, något som numera finns digitalt.
Bild: Rawpixel.com
Röntgenbilder, något som numera finns digitalt.

Matz Nilsson, undersköterska på Ellenbogen i Malmö.
Bild: Katarina Nilsson
Matz Nilsson, undersköterska på Ellenbogen i Malmö.

Det är tid för avslutningen på serien ”Yrken” som bestått av tre artiklar där vi gått på djupet av varje yrke genom fakta och intervjuer. Denna gången ska vi titta närmare på arbetet som undersköterska.

Matz Nilsson är utbildad medicintekniker anställd som undersköterska på Ellenbogen Röntgen i Malmö. Jag gjorde en kortare intervju med honom för att fråga honom om arbetet och dess utveckling.

 

Vilken utbildning krävs för att kunna bli undersköterska?
- Det krävs en gymnasieutbildning, närmare bestämt en undersköterskeutbildning.

Vilka egenskaper eller intressen är bra att ha i arbetet som undersköterska?
- En bra egenskap att ha är att man är bra på att prata med folk, man måste ha i åtanke att man pratar med sjuka människor. Där till är det viktigt att man är medicinskt kunnig för att kunna besvara patienternas frågor.

 

Finns det några extra bra samt sämre saker med jobbet?
- Det finns såklart för- och nackdelar med alla jobb. I yrket som undersköterska är den ena dagen aldrig den andra lik, det är alltid nya människor du träffar och man måste vara beredd på att det ibland är något gnälliga patienter som kommer in medan andra är väldigt trevliga och snälla.

Har jobbat förändrats under de senaste 20 åren?
- Ja, det har det verkligen. Jag har jobbat på röntgenavdelning i 20 år och sett en enorm utveckling, inte minst från analoga plastbilder som användes förr till de idag helt digitaliserade bilderna. På den gamla goda tiden skrevs också pappersremisser vilket krävde mycket extra jobb, de kom till oss och vi behövde sedan registrera remissen och en sekreterare behövde skriva svar på den. Idag skrivs digitala remisser och man hanterar alltså hela biten digitalt. Det finns många fördelar med det, till exempel att om du röntgas i region Skåne så kan alla läkare, vårdcentraler och sjukhus se att du blivit röntgad tack vare den digitala remissen med den kan också komma åt röntgenbilderna i och med att även dessa är digitala. Dessutom försvinner aldrig bilderna och remisserna, det gjorde de lätt för när de var i pappersform vilket är väldigt allvarligt eftersom det är en originalhandling och journalhandling.

 

Är det viktigt att kunna jobba med andra?
- Absolut, du är långt ifrån ensam i ditt arbete så det är viktigt att kunna jobba med andra. Det är bra att kunna läsa av folk också, det är något jag har lärt mig genom åren. På fem sekunder märker jag om en patient är trevlig, aggressiv, hur hen mår men också om det är en person som man kan skämta med eller om man ska hålla sig till att bara läsa upp fakta för personen.

 

Detta var den allra sista delen av serien ”Yrken”. Ett stort tack till alla som ställt upp i intervjuerna men också till Dig trogna läsare.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg