Varierande utställningar och snygga skägg


Rebecca Samuelson 2016-05-26

BEARD är en av de utställningar som finns att se på Kristanstads Regionmuseum.
Bild:Viktoria Feldt
BEARD är en av de utställningar som finns att se på Kristanstads Regionmuseum.

Både välkända och vardagliga profiler ingår i utställningen BEARD.
Bild:Rebecca Samuelson
Både välkända och vardagliga profiler ingår i utställningen BEARD.

Kristianstad är en stad med mycket historia – och en hel del berättas på stadens Regionmuseum. Kristianstad från förr och dess filmarv blandas med historier om Skåne och en utställning med skägg i fokus. En komplett blandning – perfekt för Instagram.

Det som först möter mig vid innergården skapad av kullersten är ett stort tegeltorn. En flera meter hög plansch sträcker sig över tornets övre del, och texten BEARD samt namnet Brock Elbank syns på långt håll och fångar min blick på två sekunder. Bilden visar en tatuerad man med gråsprängt men välansat skägg som sekunden då bilden togs valde att kamma till frisyren. Mannens isblå ögon kikar rakt på mig när jag går över de lätt regnvåta kullerstenarna in mot Kristianstads Regionmuseum. I sekunden jag öppnar dörren och stadens kyla blandas med lokalens värme kikar jag åter igen på bilden vid tegeltornet. ”Det där vill jag se mer av”, tänker jag innan jag blickar mot ytterdörrren. ”Minst en Instabild måste jag få tag i”, far igenom mitt huvud när jag tar sats och går in.

 

Receptionen har en öppen planlösning och dagens disiga men ändå befintliga solljus lyser in genom väggarna gjorda av glas. Till höger syns Café Miró, Regionmuseets välbesökta och sannerligen omtyckta café.
- Ska vi börja direkt? frågar Lasse Hörnäs efter det att vi tagit varandra i hand och hälsat. Lasse Hörnäs jobbar som informatör på Regionmuseet i Kristianstad och har gjort det under ett års tid. Samtidigt som han börjar gå mot Café Miró förstår jag att min första anhalt kommer bli stadens museum och jag kan inte riktigt sluta fundera på var jag kommer få se mer av utställningen BEARD.

 

När vi passerat caféet hamnar vi i vackra trappor som leder oss upp till husets andra våning.

- Byggnaden vi är i nu var från början ett militärförråd under 1600-talet, säger Lasse och pekar åt höger när vi befinner oss mitt i trappan. Där finns ett stort och bastant valv som leder tillbaka till Café Miró, och ovanför valvet sitter siffror som tillsammans bilder årtalet 1676 i något som liknar dov mässing.

 

I muséet pågår sex olika utställningar.

- En del utställningar finns alltid här, vilket kallas basutställningar. Vandringsutställningar är de som istället rör på sig och flyttas runt till olika platser i landet, eller i världen. Vi har både och.

 

Genom museet visas jag runt bland olika installationer. Skånes historia blandas med stadens egen berättelse, om hur Christian IV hade storslagna drömmar om Kristianstad som ny renässansstad. Skåne och filmen heter den utställning som representerar landskapets filmarv. Utställningen är en basutställning och finns just i Kristianstad eftersom stadens invånare var de första i Sverige att producera spelfilm.

- Det är viktigt att utställningarna kompletterar varandra och att de lockar fler grupper i samhället. Både barn och vuxna ska få med sig något efter att ha besökt vårt museum, menar Lasse innan vi rör oss vidare mot nästa utställning. ”Nu måste det vara BEARD. Nu måste det vara BEARD”, tänker jag. Och ja. Äntligen. Det är det.

 

Högt i tak. Vita väggar. Massiva bilder med män (samt en kvinna!) i olika åldrar har porträtterats och förenats på grund av en sak – skägget. Däremot finns det en extra grundtanke bakom BEARD. Skäggprojektet började som en del av en välgörenhetskampanj, ”Beard Season”.

- Man ville öka medvetenheten kring malignt melanom - hudcancer. Kampanjen drevs av Jimmy Niggles, som hade förlorat en vän i sjukdomen. De ville uppmuntra människor att göra rutinkontroller.

 

Över 1200 människor anmälde sig för att delta i välgörenhetsprojektet och 60 av dem blev fotograferade av Brock Elbank. Utställningen visades först i London, men har nu hamnat i Kristianstad.

- Bilderna visar både vardagliga och mer kända profiler. Graham Norton är en av dem. Några svenskar är också fotograferade, säger Lasse och pekar på ett svartvitt fotografi av en ung man med ljusa ögon, stort skägg och långa dreads. Och jag? Jag försöker få rätt kameravinkel för min nästa Instagramuppdatering.

 

Efter ett par fotominuter går vi ner för den mäktiga trappan, under valvet, genom det befolkade Café Miró och ut i receptionen. Jag tackar Lasse, säger hej och går ut genom portarna till Kristianstads Regionmuseum. Innergården badar nu i sol och molnen har valt att skingras en aning. När jag gått ett par meter vänder jag mig om och ser åter igen planschen med texten BEARD. ”Vilken bild blir bäst till Instagram?” hinner jag fundera samtidigt som mobilen plockas fram. ”Det här kommer mina följare att vilja se mer av”.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectPR-film 2014Styleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg