Varför flyger man till Blåkulla?  


Frida Ravn Axelsson 2016-03-24


\
"Blå Jungfru"

I alla år under påsken har man hört "Ska du med till Blåkulla" och "Idag flyger vi till Blåkulla", men många vet inte varför man flyger till Blåkulla, så vad är då historian bakom "Blåkulla"? 

Det tar sig långt bort i tiden, när man i samhället trodde det fanns häxor, trollkarler, troll, älvor och tomtar.
Häxorna åkte på sin kvast, gren eller husdjur till Blåkulla under natten till skärstorsdagen. Men för att kunna flyga så vart man tvungen att utföra många trolldomsformler. Innan färden till Blåkulla för att fira häxsabbat med djävulen samlades alla häxor i byns kyrktorn för att sedan ge sig av. 

När häxorna väl kommit fram till Blåkulla väntades det en stor fest med mycket mat, dans och dricka tillsammans med Djävulen.
Ibland så tog häxorna med sig barn som skulle värvas och stå till tjänst till Djävulen och barnen var då också med på festen. 

Det finns många funderingar om varför Blåkulla just heter Blåkulla och var det kommer ifrån och om Blåkulla finns på riktigt? Men det finns en Ö utanför Oskarshamn i Småland som heter "Blå Jungfru" men kallas för Blåkulla och det är den Ö som är mest omtalad. 

Så för att summera det hela så handlar historian bakom varför man klär ut sig till påskkärring och flyger till blåkulla om att Djävulen bjöd in till fest för alla häxor. Det är nog inte många som kan ana denna förskräckliga historia när barnen är utklädda till söta påskkärringar och springer runt med en kvast och önskar Glad Påsk. 
Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg