Vår framtid är ungdomarna


Emma Gottfridsson 2014-09-19

Bild:Emma Gottfridsson

Idag är cirka 150 000 av Sveriges ungdomar arbetslösa, vilket gör detta till ett av våra största samhällsproblem.

Ungdomsarbetslösheten drabbar inte bara ungdomarna, det drabbar oss alla på ett eller annat sätt. Hög arbetslöshet ökar statens utgifter och minskar kraftigt statens inkomster. De som är arbetslösa minskar sin konsumtion vilket både ger lägre ökning och minskad vinst för den offentliga sektorn.

Vad kan då detta bero på? År 2008 bröt det ut en finanskris i USA som skakade hela världen. Sedan dess har ungdomsarbetslösheten varit hög i många europeiska länder och blir bara värre och värre efter varje lågkonjunktur. På Ekonomifaktas hemsida gjordes det 2014 en undersökning på hur ungdomsarbetslösheten ser ut i de europeiska länderna.  Där framgår det att ungdomsarbetslösheten i Sverige ligger på 24,3 procent. Det är över EU-snittet som ligger på 22,5 procent, men trots detta var ungdomsarbetslösheten i Sverige hög redan innan finanskrisen och låg redan då över 20 procent. Detta i sin tur tyder på att vi hade problem redan innan.

Vad ska vi då göra åt detta? Vi som samhälle måste både skapa arbeten och förenkla vägen till det första arbetet för ungdomarna. Då minskad ungdomsarbetslöshet leder till enorma vinster för ekonomin, bättre välfärd – ja då får vi ett bättre och tryggare samhälle för alla. Svenskt näringsliv skriver på sin hemsida att vi måste ”förenkla vägen till det första arbetet”. De menar att detta ska ske genom att ”reformera lagen om anställningsskydd, tillåta en mer flexibel lönesättning och förbättra företagsklimatet i landets kommuner”. (http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/ungdomsarbetsloshet/ )

Hur ska vi då utföra detta i praktiken? För det första har vi idag väldigt höga ingångslöner och ute på arbetsplatser finns det turordningsregler i samband med uppsägningar, vilket betyder att tryggheten på jobbet beror på hur länge du haft det och inte på hur duktig du är på ditt jobb. Bara detta gör det så mycket svårare för ungdomar att behålla ett jobb när de väl fått ett. Ungdomar har också väldigt sällan tillräckligt med pengar för att kunna starta upp ett eget företag. Det dåliga samspelet mellan utbildning och näringsliv spelar också stor roll. Efter studenten har många ungdomar ingenstans att ta vägen. Partiledaren Stefan Löfvén skriver på Socialdemokraternas hemsida att ”Är du ung ska du jobba eller plugga, och aldrig någonsin börja ditt vuxna liv med att vara långtidsarbetslös. Det är vår 90-dagarsgaranti”. Företag borde ges möjlighet att lättare anställa, ta emot praktikanter eller ha lärlingsplatser, om denna 90-dagarsgaranti ska fungera.

Vi måste skapa fler enkla jobb för ungdomar. De måste få en inkörsport till arbetslivet som hindrar dem från att hamna utanför samhället. Detta ger en tryggare framtid för både ungdomarna men också för hela samhället då ungdomarna står för framtiden.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg