Tupac Amaru Shakur


Lucas Kvist 2016-09-30


Han gick under artistnamnet 2Pac och han var en av de största artisterna under 90-talet. Även efter hans död fortsatte hans musik att inspirera nya generationer av musiklyssnare och artister.
Han tog sig från att bo i förorten i Baltimore, Maryland till att sälja miljontals album och leva ett lyxliv i Kalifornien.

Tupac Shakur, som gick under artistnamnet 2Pac, är en av de mest inflytelserika artisterna genom tiderna. Han är även en av de mest framgångsrika artisterna någonsin. Han har sålt 100 miljoner album genom hela sin karriär och även efter sin död.Tupac blev även rankad etta av MTV på deras lista över tidernas största hiphopartister. Tupac var även skådespelare och samhällsaktivist. 

Uppväxt i Baltimore i Maryland med en ensamstående mamma så fick Tupac visa sin kreativa sida vid en ung ålder då han blev antagen till Baltimore School of Arts. Där studerade han teater, balett, musik och poesi. Det var under den här tiden som Tupacs liv började gå utför, hans mamma blev beroende av crack och flyttade till Kalifornien för att bo med en vän.

Efter denna incidenten började Tupac umgås med människor som höll på med droglangning, gängaktiviteter och andra olagligheter. Men det var även dessa människor som hjälpte Tupac att starta sin musikkarriär. Han gjorde ett par uppträdanden och fick uppmärksamhet av hiphopgruppen Digital Underground, som Tupac åkte på turné med år 1990. 

Tupacs låtar handlade väldigt mycket om hur det är att växa upp i förorter i USA, om rasism och andra samhällsproblem samt om konflikter med andra rappare och gäng. Hans musik blev och är väldigt kända för hans råa beskrivningar av våld, narkotika- och alkoholmissbruk med ett budskap som förespråkar politisk, ekonomisk, social och etnisk jämnlikhet. Tupac har som många andra rappare kritiserats för sina kontroversiella låttexter om våld och narkotika.

Tupac dog den 13:e september 1996. Han var påväg till att uppträda på en klubb efter han hade kollat på en Mike Tyson fight tillsammans med ägaren till skivbolaget Deathrow Records Suge Knight, som Tupac jobbade för. Bilen Tupac befann sig i stannade vid ett rödljus och en annan bil rullade upp bredvid. Bilen bredvid rullade ner sidorutan och började skjuta. Tupac blev skjuten med fyra skott och hamnade sedan på sjukhus där han avled sex dagar senare. Han blev 25 år gammal.

Man vet fortfarande inte vem mördaren var men det har varit mycket tankar om att en annan då stor rappare vid namn Notorious B.I.G, som haft en fejd med Tupac, anornade att Tupac skulle dödas.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg