Förblindade av #nofilter


David Hultén 2015-09-17

Bildkälla: reducescrapping.com
Bildkälla: reducescrapping.com

Året är 2045. Världen är en levande dockteater.


Med hjälp av den nya generationens svindlande teknologi kan du nu byta ut din fläckiga, rysliga hy mot en vacker, syntetisk hud som kommer att slå våra filter. Ja, till och med filter. Polypropen har aldrig varit så här lätt att applicera! Äntligen kan människor börja stå ut med sig själva!

Mayfair; Rise; Lo-fi; Valencia – dessa är filter som används av miljontals dagligen för att skönmåla vår vardag: Med bara ett knapptryck kan du släta ut hyn, betona hettan på stranden eller kanske fokusera på den där katten som hade däckat utanför din ytterdörr. Filter kan få folk att våga bjuda mer på sig själva, de kan hjälpa folk att uttrycka sig och de kan framhäva vackra detaljer i världen omkring oss. Men likt alla goda saker i världen finns det en gräns för användningen av filter – en gräns som vi har korsat tiofalt. Som resultat har en besatthet, ett missbruk växt fram ur högkontrasten och färgkorrektionen likt mögel på en len brödlimpa.

Alltfler av mina vänner har börjat använda filter som en krycka för självförtroendet. Filtret är i deras ögon snarare ett absolut måste än ett fyndigt tillägg. Detta har troligen att göra med ett behov av att leva upp till de skönhetsideal som dikteras av massmedierna – ett behov som etableras och stadgas av filterknarkandet. Speciellt bland den yngre generationen är det lätt att slukas av dessa ideal när din självsäkerhet fortfarande är ett nybygge; det är tufft att tacka nej till ett par billiga stöttor när alternativet är att såga ut pelarna på egen hand. Jag har till och med ertappat mig själv ett par gånger med att instinktivt svepa genom mobilens filter med fingret enbart några sekunder efter en Selfie.

En lustig trend har växt fram ur filtermissbruket, vid namn #nofilter. Taggen läggs under ett foto för att klargöra att inga filter slängdes över det, att det du ser är genuint. Det skrattretande med denna trend är inte bara insikten att vi tydligen inte längre kan skilja riktiga foton från retuscherade – det är bara fyrtiofem procent av de som lägger till taggen #nofilter som faktiskt inte har något filter på sitt foto. Resterande femtiofem procent bedriver de förvrängda ideal som vi med tiden accepterar mer och mer.

Om du tycker om att använda filter så ska inte den här krönikan stoppa dig. Gör dock din självbild en tjänst och filtrera inte din selfies för att uppnå vår tids bisarrt eftertraktade dockstatus. För medan det är sant att filtrering för oss närmare dessa skönhetsideal, så kommer det ändå alltid att vara fräknarna, jättenäsan och smilgroparna som vi fastnar för – inte idealen.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg