Instagram

Kommunikation genom bilder


Joakim Björck 2019-05-10

Undersökning av 10 konton valda från Mediakademins maktbarometer
Undersökning av 10 konton valda från Mediakademins maktbarometer

Instagram blir alltmer populär och antalet användare ökar varje år. Enligt Mediakademins maktbarometer 2018 så använder 53% av svenskarna Instagram. Det ligger då alltså trea efter Facebook som är nummer 2 medan Youtube dominerar med 86% av svenskarna. Youtube kommunicerar via videor medans på Facebook kommunicerar mest med hjälp av text. Instagrams specialitet är att kommunicera vid hjälp av bilder. Liksom de andra sociala medier handlar olika konton på Instagram om olika teman. Av de mest populära instagram konton på Instagram, med hjälp av maktbarometern 2018, har jag valt 10 populära konton. Av att döma på min graf ovanför, så är livsstil den mest populäraste ämnet.


Dessa konton ovanför har olika likheter mellan varandra likaså olikheter. De flesta kändiskarriärerna började på Youtube. Skapandet av ett Instagram konto skedde oftast efter de blivit populära på Youtube, men några har blivit kända av andra orsaker. Sen har vi såklart de som började på Instagram som SITUATIONER och Filip Dikmen. Andra exempel på andra karriärer innan Instagram är Zlatan genom fotboll, Joakim Lundell genom Tv-program och Theresé Lindgren genom sin blogg. Dock gick båda över till Youtube senare. Det kan vara ett försök för att få mer fans och få fler följare. Fler följare innebär en större inkomst och så kan det vara en annan anledning som att förstärka sin självkänsla. Man kan få känslan av att man gör något bra. Det finns konton på Instagram åt alla olika personer med olika intressen. Livsstil, konst, fotografier, humor, mode, Sport osv. Dessa kända konton får också följare som är intresserade i det ämnet profilen är om. Men det är inte den enda anledningen. Folk följer dem de ser upp till. För att personerna vill leva som dem.

Joakim Lundell är det kontot som var mäktigast på Instagram i 2018 enligt maktbarometern 2018. De flesta populäraste konton på Instagram ägs återigen av personer som blev först kända på Youtube. Anledningen till att dessa också är så stora på Instagram beror antagligen på att de lämnar länkar på både sin kanal och sina videor till sina instagram konton. De påminner också några gånger sina tittare att följa dem på Instagram också. Men det har också med att de helt enkelt är populära. Känt folk som man gillar vill man oftast se mer av. Att man får reda på att Zlatan har en egen profil på instagram får de som tycker om han inom sporten att börja följa honom på Instagram. Dessa personerna på grafen ovan får nya följare varje dag. Användandet av hashtaggar kopplade med sina foton fångar in mer följare som också följer den specifika hashtaggen.

Instagram med sina bilder är lättare att förstå av alla i alla länder. Instagram är därför universellt. Instagram har detta som fördel tillskillnad från t.ex. Facebook och Twitter där man mest använder text som kanske inte alla förstår. Men Instagram har inte förmågan att kommunicera en djupare mening med deras bilder till alla i världen. Om man vill förmedla en djupare mening som kommunicerar bättre genom text eller tal får man komplettera med en annan social plattform.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg