Influencers stora makt


Fanny Stendahl 2019-04-05


Vi tar dagligen del av en mängd olika information, från alla håll och kanter. Men som både ung och gammal kommer mycket av den informationen från olika plattformar som fångar vår uppmärksamhet. En av dessa plattformar är Instagram, vilket vi nu ska granska vidare på vilket sätt plattformen påverkar oss. Instagram är en av de största plattformarna vi har i sverige och även i världen. Plattformen har under de senaste åren vuxit markant och nästan var och varannan personen har ett konto här.


På Instagram kan du hitta allt möjligt, från humorkonton till sminkfantaster till konton där omvärlden är viktig. Även fast Instagram är en internationell plattform där människor från hela världen finns tillgängliga finns det också en hel del stora konton i Sverige. Som en genomgående trend ser man klart och tydligt att det är den nya unga generationen som tar en stor plats på det sociala närverket. Både killar och tjejer i åldrarna 22–30 får ett stort inflytande på vi som följer och får ta del av deras liv och vardag. Men det som de flesta av profilerna också har är konton på andra nätverk. Det är alltså inte bara på Instagram som du hittar de stora profilerna. För att ta Jonas Fagerström som ett exempel. Han har, tillsammans med två andra, en av Sveriges största Youtube kanaler där de publicerar olika typer av klipp. På hans Instagram där emot är han ensam i det han gör, hans huvudsakliga grundtanke är at skapa humor vilket en stor del av hans profil handlar om. Små klipp som innehåller sketcher från olika situationer gör att det går hem hos publiken, det vill säga Sveriges befolkning. Hans syfte blir här att roa och underhålla. Om man istället ställer Fagerströms konto mot Mia Skäringer Lazar ser det något annorlunda åt. Mycket av hennes innehåll får till viss del en humoristisk sida men med en allvar underton där hon ständigt kämpar för kvinnors rättigheter men också för kroppsideal och liknande.

De konton och profiler som är störst i Sverige är detta på olika. Dock handlar det i mång fall om att det är samma följare som de olika kontona har vilket gör att de är populära av samma anledningar. Det handlar om att innehållet hos profilerna är intresseväckande och ofta även igenkännande. Även om de största kontona i Sverige har olika ämnesområden har de trots alla en gemensam punkt till varför de blir så populära. I en artikel publicerad på svenska.yle.se (2018-07-12), beskrivs just detta. Enligt Johanna Tidström, vd och grundare för Somessa.com beror influensers och de stora kontonas popularitet på att dess innehåll inspirerar andra.

Mycket handlar om inspiration och igenkännande vilket också är något som syns tydligt hos de influenser som vi har idag. Kanske handlar det även om att drömmar, någon drömmer kanske om att ha just det livet som Bianca Ingrosso lever, i lyx och flärd med ett hårt arbete bakom. För någon handlar det om avundsjuka och hat, som också är något som vuxit sig större i samband med att Instagram blivit allt större. På grund av att behovet av att hata också vuxit sig större hos vissa har detta gjort att influencerna också får fler följare och växer sig större eftersom människor följer de av den anledningen. Alltså finns det många olika anledningar till varför de stora profilerna har så stor popularitet som de har, ibland handlar det även sådant som är negativt, det vill säga hatet.

Mycket handlar idag också om att vi konstant är uppkopplade. Varenda människa äger en smartphone, en dator eller läsplatta. Vi är konstant tillgängliga och på ett enkelt sätt komma åt de olika plattformarna, vilket Instagram också utnyttjar. Som tidigare nämnt har nästan varenda en profil på Instagram och det blir allt mer ovanligt att man inte har det. Instagram tar över människor liv genom att det finns så mycket att tillgodose i appen. Till största del handlar det i slutändan om att vi blir inspirerade av det vi ser hos de största profilerna. Deras liv som de lever och vi får ta del av gör att vi hela tiden vill ta del av deras innehåll. Det heter influencer av en anledning, att de influerar. De stora profilerna får ett så pass stort intresse av oss följare vilket gör att de växer. För egentligen handlar innehållet hos de stora profilerna om deras liv, men det är just det som vi vill ta del av, som gör oss intresserade och inspirerade.

Personligen tycker jag att Instagram har en mängd olika styrkor. Först och främst handlar hela plattformen om ett kommunikationsverktyg, där all världens befolkning kan kommunicera med varandra genom ett enda knapptryck. Den nya tidens kommunikation får en helt ny betydelse tack vare en så stor plattform som Instagram. Där du kan umgås över mobilen, med de du vill, som delar samma intresse som kanske bor på andra sidan jorden. Dock medför även detta konskenvenser som det enorma mobilnyttjande som vi alla har. Mobilerna är ständigt i våra händer och som jag nämnt här ovan är vi konstant uppkopplade, vilket både kan få konsekvenser psykiska och fysiskt. Den psykiska biten är skrämmande. Då det fortfarande råder ett stort fokus vid utsida snarare än insida, vilket också är något som Instagram bidrar till. Alla bilder på kvinnor i underkläder eller bikini som har den ”perfekta” kroppen kan få konsekvenser för den kvinna som redan tvivlar på sin kropp. Men även, som jag nämnt den avundsjuka som råder hos var och varannan person i vårt samhälle. Den bidrar till en hätsk och otrevlig stämning, vilket också är Instagrams förtjänst genom de stora profilernas flådiga inlägg med lyx och flärd.

Instagram får alltså olika innebörd i olika situationer. Både på ett mer positivt och lättsamt sätt samt på ett mer negativt sätt. Dock är det såhär det ser ut på nästan alla plattformar idag. Det existerar mängder av hat samtidigt som kärlek till influencerna tar över kanalerna.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg