Sigrid Nikka vinner lilla August priset!


Frida Eckerholm 2016-12-01

Bild:Matilda

Sigrid som kommer från Höllviken är 18 år och vann årets Lilla Augustpriset med novellen "Då rallarrosen blommar".Novellen började skrivas under hennes individuella kurs “skrivande” i Gymnasiet. Sista uppgiften handlade om att skriva en novell baserad på dikter. Där läste hon en dikt av Eva Kirppis som blev grund-inspirationen till hennes egna novell. Läraren uppmuntrade eleverna till att de skulle skicka in deras verk de blev nöjda med till Lilla Augustpriset. Sigrid skickade in “då rallarrosen blommar”, samt en annan novell som inte blev nominerad. Hon hade hört om Lilla Augustpriset förut, men aldrig haft en tanke om att faktiskt skicka in sin novell.


Att vinna med sin skrivna novell kom som en stor chock. Hennes inställning var att inte ha för höga förväntningar så hon sedan skulle bli besviken, istället började hon tänka igenom vilka texter som kanske skulle komma att läsas upp på scenen väl framme på Augustgalan i Stockholms Konserthus. Att hon vann, landade först i hennes huvud när hon och hennes mamma anlände till hotellrummet igen. Hon fick en antologi med sig där hon såg sitt namn tillsammans med hennes text. Det var då hon förstod att det var på riktigt.


Det bästa med att ha vunnit priset handlar om att se sitt namn och text i tryckt form och publicerat. Att ha sitt namn kopplat till något så fint som Lilla Augustpriset och att så många uppskattar novellen, är en enorm ära och motivation till att fortsätta skriva.


Det var när Sigrid var 10 år som skrivandet började. Mycket texter var kopplade till forum-rollspel och hon har även skrivit en del i Vellingeposten. “Jag har alltid skrivit eftersom att jag alltid har läst”, säger Sigrid. Det är i den banan hon försöker tänka i.


Hennes motivation till att skriva är för att hon läser. Genom att läsa och att möta språket gör att du vill skriva själv genom att du får en helt annan tanke på hur du vill uttrycka dig. Hon beskriver hur mycket det gör att höra andras historier och hur det leder till att själv vilja berätta sina historier.


Innan beskedet om vinsten, funderade hon på om hon skulle skriva ett tacktal eller inte. Hon tänkte isåfall på vem hon skulle tacka.
Det hon skulle säga och det hon inte skulle säga började hon fundera på. Den hon sedan hade planerat hade hon glömt framme på scenen. Någonting hon speciellt ville säga i talet var någonting kopplat till hennes rollspelsförening och det nördiga. För henne är det viktigt att uppmuntra till att vara passionerad till det nördiga. Därför slutade hon talet med tre citat från Harry potter, star wars och star trek.


När du hon emot priset av kulturminister Alice Bah Kuhnke, sa hon att du ville tacka alla sina svensklärare. För Sigrid har både svensklärare och lärare i sig betytt mycket för henne. Genom att komma med respons och kritik på hennes texter uppmuntrat detta henne till att skriva.  


Nu efter Lilla Augustpriset vet hon inte riktigt vad som händer. Det hon vet är att hon ska fortsätta skriva och att hon gärna ser hennes namn och text kopplat till något stort igen.


För henne betyder priset på ett sätt en bekräftelse på att novellen uppskattas vilket för henne är stort just eftersom texten står henne nära.

 

Augustpriset

Augustpriset är sveriges mest prestigefyllda och mest uppmärksammade litteraturpris. Man införde priset år 1989 för att sätta mer fokus och belöna de bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset är döpt efter August Strindberg som anses vara en av Sveriges mest betydelsefulla författare och dramatiker. Vem som helst kan skicka in sina texter, både erfarna och debutanter kan bidra. En jury väljer ut 6 stycken nominerade i varje kategori som folket och juryn sedan får rösta på. Vilka som har blivit nominerade tillkännages i Oktober.


Augustpriset är på 100 000 kronor men ofta är det inte det som är det betydelsefulla utan det är att de prisbelönta böckerna vanligtvis får en rejäl försäljnings skjuts. Man får en stor skjuts in i författarvärlden med sitt namn publicerat på det man har åstadkommit. Priset delas också ut för årets bästa fackbok respektive årets bästa barn- och ungdomsbok.


1994 instiftades Lilla Augustpriset av Svenska Förläggareföreningen som delas ut till skribenter mellan åldrarna 16 och 20 år. Tävlingen handlar om att öka ungdomars intresse för läsning och uppmuntrande till eget skrivande. Som vinnare i Lilla Augustpriset tilldelas du 15 000 kr vid prisutdelningen vid Augustgalan i Stockholms Konserthus. Detta året skickades 632 texter in till tävlingen och har gjort rekord

 

Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg