Israel hävdar självförsvar


Hedda Mathiasson 2019-03-29

Två av delegaterna som står bakom Israels resoulution.
Bild:Ida Ljungdahl
Två av delegaterna som står bakom Israels resoulution.

De medverkande länderna i FN-rollspelet höll idag sina presskonferenser kring Israel-Palestinakonflikten. Israel uppgav i sin resolution att de har en skyldighet att beskydda sin befolkning. Flera länder har valt att ställa sig bakom Israels slutgiltiga resolution.


Under FN-rollspelets andra dag kallade Israel till presskonferens. Landet meddelade att de vill skapa en långvarig fred med Palestina men att fredsprocessen är för tillfället är komplicerad. Detta på grund av att Israel har en skyldighet att beskydda sin befolkning.

-       Omvärlden ser oss i många fall som förtryckare men i själva verket tar vi bara ansvar för vår befolkning och deras välbefinnande, säger Israels delegat.

Israel menar att de ser terrorismen som ett världsproblem och därför ser de ingen anledning att andra länder inte borde stödja deras resolution. Bakom Israels resolution ställer sig slutligen Storbritannien, Danmark, Italien, Kenya och USA. Generalförsamlingen ska senare under dagen rösta igenom resolutionerna.