Prioriterar fredliga lösningar


Ida Ljungdahl 2019-03-29

Storbritaniens delegat Hannes Lindén, framför i presskonfernasen landets resolution.
Bild:Victoria Holmgren
Storbritaniens delegat Hannes Lindén, framför i presskonfernasen landets resolution.

Kajsa Nebrelius, delegat från Palestina presenterar slutresolutionen.
Bild:Hugo Sätervi

Kajsa Nebrelius, delegat från Palestina presenterar slutresolutionen.Storbritannien och Palestina har nu hittat samarbetspartners som stödjer deras resolutioner. Under dagens presskonferens presenteras de samarbetande länderna och den gemensamt skrivna resolutionen läses upp.  


Storbritannien har under förmiddagen kallat till presskonferens för att framföra sitt samarbete med Danmark, Tyskland och Italien. Tillsammans har de skrivit en gemensam resolution som framläggs av Storbritannien. Generellt sett handlar resolutionen om att förhandla och i första hand prioritera kampen mot terrorism. Detta för att lösa konflikten mellan Israel och Palestina. Storbritannien kommer även få hjälp av FN:s flyktingutskott (UNHCR).

 

Landet har inte fått med sig Israel och USA i frågan. Det framgår att USA har problem med att Storbritannien vill stötta konflikten med pengar. USA blir då oroliga för att Hamas ska få tillgång till dessa pengar och de väljer därför inte att stödja Storbritanniens resolution då de följer policyn America first.

 

Storbritannien säger sig därför fortsatt vara neutrala i frågan om Israel-Palestinakonflikten.

 

-       Vi försöker hålla oss så neutrala som möjligt och just därför har vi valt att rikta vår resolution för att hjälpa civilbefolkningen, säger Hannes Lindén, delegat från Storbritannien.

 

Storbritannien hoppas att deras resolution röstas igenom så att en fredlig lösning kan börja vilket kommer leda till att färre oskyldiga människor inte mister livet.

 

Under dagens presskonferens framförde även Palestina sin gemensamma resolution. De har samverkat med Iran, Syrien, Libanon, Ryssland, Kina och Frankrike. Turkiet har valt att lägga till en sats om att Palestina ska få medlemskap i FN. Palestina står för en tvåstatslösning och vill på presskonferens uppmärksamma de 107 gränskontrollerna som idag förekommer på palestinsk mark, både på Västbanken och Gaza.

 

-       70 000 palestinier måste dagligen passera gränskontrollerna för att komma till sina arbeten. Vi vill att FN ska bevaka fem gränskontroller på Västbanken. Det är det första steget för att sedan kunna utöka FN:S bevakning, säger Lisa Nebrelius, delegat från Palestina.

 

Syrien väljer att stötta denna resolution då de känner igen sig själva i den. Irans stöd bygger på att de anser att gränskontrollerna är ett dagligt förtryck mot den palestinska befolkningen och en avverkning av gränskontrollerna kommer bli slutet av Israel-Palestinakonflikten.

 

Palestina hoppas att deras resolution kommer antas då det anser att det ytterst handlar om de mänskliga rättigheterna.

 

-       Alla borde stödja detta eftersom det är den palestinska befolkningen som är förtryckta, säger Lisa Nebrelius.

 

Palestina förespråkar fredliga lösningar och hoppas därför i framtiden att det ska gå att förhandla med Hamas och Fatah.