Israel krav för samarbete:

Hamas måste upplösas


Hedda Mathiasson 2019-03-28

Israels delegation.
Bild:Hedda Mathiasson
Israels delegation.

Några delegater under lobbyarbetet.
Bild:Hedda Mathiasson
Några delegater under lobbyarbetet.

De olika länderna FN-rollspelet bestående av samhällseleverna på Sundsgymnasiet la idag fram sina resolutioner om Israel-Palestina konflikten. Under dagen förde länderna diskussioner kring sina resolutioner. Israel anser att terrorgruppen Hamas måste upplösas för att landet ska våga samarbeta med Palestina.


Under årets FN-rollspel på Sundsgymnasiet stod konflikten mellan Israel och Palestina i centrum. Konflikten har pågått sedan 1948 då Israel bildades och har resulterat i tusentals döda.

 

Israel som är en stor del av problematiken mellan de två länderna är emot all terror i stort och har som mål att ödelägga den palestinska terrororganisationen Hamas. En av delegaterna i Israel beskriver landets inställning till Palestina.

- Hamas måste sluta verka för att vi ska känna oss trygga med att samarbeta med Palestina.

Landets resolution beskriver en lösning i form av GTI som är antiterrormetod. GTI står för Global terrorism index. Denna strategi användes av USA efter 9/11 och för att minska IS. Israels resolution har fått stöd av Storbritannien och USA.

 

Dagen inleddes med att läkare utan gränser höll en föreläsning och pratade om hur konflikten påverkat ländernas befolkning. Därefter gav varje land ett kort öppningstal och rollspelet inleddes. Länderna diskuterade under lobbyarbetet och ställde sig bakom dem med liknande ståndpunkt.