Ryssland förespråkar tvåstatslösning


Victoria Holmgren 2019-03-28

Rysslands delegat Elin Svensson håller sitt öppningstal
Bild:Hugo Sätervi
Rysslands delegat Elin Svensson håller sitt öppningstal

Rollspelet som pågår under två intensiva dagar på Sundsgymnasiet har dragit igång. Temat är konflikten mellan Israel och Palestina. Länderna får framföra sina resolutioner och försöker få med sig så många som möjligt för att just deras förslag ska gå vidare. Trots att de 19 olika länderna har totalt olika resolutioner försöker de hitta samarbetspartners som det kan tänkas sig att jobba med.


Enligt Ryssland är det största problemet att Israel har ockuperat så mycket av Palestinas mark att palestinierna inte kan leva i trygg- och säkerhet. I det palestinska området Gaza har israeler bosatt sig, samt byggt en mur. Palestinierna lever väldigt tätbefolkat och detta går att likna med ett fängelse då det är väldigt svårt att ta sig ut därifrån.

 

Förutom Gaza och Palestina är även Västbanken ett otryggt ställe. Trots att det från början varit Palestinas område är det palestinierna som lever otryggt med israeliska soldater utanför deras hus. Israel bestämmer över Palestina och har satt dem i en situation där de är maktlösa.

 

-       Unga pojkar i Palestina kastat sten på israeliska soldater för att försöka försvara sig själva och sitt land, säger Sara Kellheim som är en av tre representanter för Ryssland.

 

Hon förklarar även att detta kan leda till en tredje intifada, det vill säga ett tredje uppror från Palestinas sida.

 

Lösningen enligt Ryssland är att man inte ska göra Jerusalem till Israels huvudstad, vilket både Israel och USA vill. Ryssland menar att Jerusalems status är signalpolitik. De tycker att en tvåstatslösning är det bästa alternativet för fred. Detta är en tidskrävande process. Israel ska även ta tillbaka sin makt över de ockuperade områden så att palestinierna kan leva i säkerhet. Därefter bör man förhandla om en tvåstatslösning.

 

Problemet med deras resolution är att USA och Israel är emot den. Det positiva är dock att länder som Palestina, Kenya, Iran, Kina, Libanon, Syrien och Frankrike har skrivit under deras resolution och kan tänka sig att samarbeta med Ryssland. Alla dessa anser att en tvåstatslösning är en bra lösning på konflikten. De vill att alla länder världen över ska ha en gemensam hållning till detta.

 

Helst av allt vill de att detta ska träda i akt nu och att Israel ska dra tillbaka militären från de ockuperade områdena, detta för att få trygghet så fort som möjligt. De är mycket medvetna om att en tvåstatslösning är något som tar tid och innebär många förhandlingar. För att detta ska ske måste deras resolution föras igenom och att Israel ska dra tillbaka sina makter.

 

Ryssland vill ha ett land där Israel, det judiska folket och palestinier ska känna sig säkra. Alla ska leva i trygghet och säkerhet, vilket de verkligen inte gör nu.