Storbritannien förespråkar anti-terror


Filip Lenander 2019-03-28

En av Storbritanniens delegater håller öppningstal.
Bild:Filip Lenander
En av Storbritanniens delegater håller öppningstal.

FN-rollspelet inleddes av ordföranden, därefter följer ländernas öppningstal.
Bild:Filip Lenander
FN-rollspelet inleddes av ordföranden, därefter följer ländernas öppningstal.

Idag inleddes det traditionella FN-rollspelet på sundsgymnasiet i Vellinge. 19 länder deltar i årets rollspel med sammanlagt 59 delegater från dem olika länderna. Under förmiddagen inleddes diskussioner mellan de olika länderna.


Storbritannien förde under torsdagen diskussioner med ett antal länder, med huvudfokus att bekämpa terrorismen i både Palestina och Israel. Storbritannien förde under dagen diskussioner med Danmark, Italien och Tyskland och har tillsammans kommit fram till en gemensam resolution att stödja. Vi fick även en snabb intervju och då sa de såhär:

- Vår resolution utgår från att vi är anti-terrorister, och sen har vi jättestora interna problem i form av brexit vilket påverkar oss i denna frågan rätt mycket. Så vi väljer att försöka hålla oss relativt neutrala i den här frågan men stödjer, precis som alltid USA. Vi kommer dock inte skriva resolution med USA i nuläget.

På frågan varför Storbritannien inte ville skriva en resolution med USA svarar en av delegaterna från Storbritannien såhär:

- Vi kommer inte gå fram med en gemensam resolution med USA eftersom vi ser större likheter med andra EU-länder och vill därför bilda en större grupp än andra länder. Vi anser att vi kommer ha mycket bättre möjligheter för oss själva om vi bildar en allierad grupp med Danmark, Italien och Tyskland. Vi kommer nu skriva en ny resolution med våra samarbetes länder som vi i Storbritannien sedan kommer lägga fram.