Fanny Stendahl 2018-02-16

Viktoria larsson från samhälle-beteendeprogrammet.
Bild:Viktoria Larsson
Viktoria larsson från samhälle-beteendeprogrammet.

Klara Augustinson från samhälle-samhälleprogramet.
Bild:Klara Augustinson
Klara Augustinson från samhälle-samhälleprogramet.

Tove Nilsson från samhällle-mediaprogrammet.
Bild:Fanny Stendahl
Tove Nilsson från samhällle-mediaprogrammet.

Sundsgymnasiet ligger beläget mitt i Vellinge. En stor skola med många program och mycket elever samt många lärare. Men hur är det egentligen att gå på de olika programmen? Och vad tycker eleverna om sina program? Jag frågar elever från varje program vad just de tycker. 

 


Först ut är Tove Nilsson som går på samhällsprogrammet med inriktning media. Tove tycker att det är väldigt roligt och lärorikt att gå på samhälle-mediaprogrammet. Tidigare hade hon inte så mycket kunskap om medier och liknande men sedan hon började på Sundsgymnasiet har hon lärt sig väldigt mycket.    

Vad är det bästa med ditt program?
 - Jag tror det bästa är att det är väldigt fritt och man får jobba med ämnen man vill inom media. Jag själv kan styra väldigt mycket själv och det är inte som vissa andra ämnen där man måste gör vissa saker.    

Finns det något som är mindre bra?
- Faktiskt inget jag kan komma på.    

Tove tycker att lärarna på skolan är väldigt bra men hon har en favorit. ”Helt klart Harriet Westberg” svarar Tove på frågan vilken lärare som hon tycker är bäst.  
- Den bästa läraren är helt klart Harriet eftersom hon verkligen hjälper en och är delaktig i allt man gör vilket också gör så att man lär sig en massa. Man får en annan relation till Harriet för vi har henne många gånger i veckan. Sedan tycker jag väldigt mycket om Niclas också, han är väldigt rolig och jag gillar honom mycket sedan hjälper han en väldigt mycket också. Dock har vi inte honom så mycket så det blir inte samma relation till honom som med Harriet.    

Finns det något du saknar med ditt program?
- Nej faktiskt inte. Jag hade inte så mycket förväntningar på programmet. Ett Väldigt bra program och jag blev överraskad när jag började här. Trodde det ska vara tråkigare än det var.    

Vad fick dig att välja just ditt program samt Sundsgymnasiet?  
- Jag gick på en annan skola först i ettan så när jag skulle byta så hade jag inte något annat val än media. Det var inte självmant men jag är väldigt glad att jag började här. Nu kan jag inte se mig på någon annan inriktning. Jag var säker på samhälle hela tiden men trodde jag skulle gå beteende till en början.      

Näst på tur är Alice Myrman som går på naturprogrammet. Hon tycker mycket om sitt program men tycker linjen är väldigt svår och kräver en hel del tid.  
- Linjen är sjukt svår och kräver mycket tid och motivation för att klara sig igenom. Man måste vara redo att offra helger med mera. Detta är på grund av att linjen är så sjukt bred och det finns mycket att lära sig men om man tycker natur ämnena är kul borde man definitivt gå denna linjen. Man lär sig sjukt mycket saker.    

Vad är det bästa med ditt program?
- Det bästa med linjen är att jag fick en så bra klass. Alla i klassen fungerar sjuk bra tillsammans. Det är skönt att äntligen ha vänner man kan plugga med och som kan hjälpa en. Jag har också otroligt bra lärare. Jag vill gärna har en bra mattelärare på naturlinjen eftersom man läser så många kurser matte och jag fick verkligen den bästa läraren. Jag vet att jag kan få hjälp av mina lärare när som och de är alltid redo att utmana en samt hitta lösningar för att klara kursen så bra som möjligt.    

Något som Alice tycker är lite minde bra är att det är ett snabbt tempo och hon säger att man måste vara redo att plugga hela dagar.  
- Det blir dock svårt om man blir sjuk eller kommer back för man måste jobba riktigt hårt för att komma ikapp. Kemi, matte, biologi och fysik är de kurser man måste hänga med i. Det är mycket nytt att lära sig hela tiden. Det är lätt att man blir skoltrött.    

Vilken lärare tycker du är bäst?  
- Jag tycker min mattelärare är den bästa läraren jag har just nu. Han försöker verkligen få mig att prestera så bra som möjligt och få de resultaten som jag strävar efter. Han erbjuder alltid hjälp även utanför lektionerna. Han förklarar även saker på ett sätt så att alla förstår och ger inte upp förens man förstår. Han är även en väldigt snäll lärare som verkligen lyssnar på eleverna.    

Det finns dock något som Alice saknar. Hon har en idé om att en elev ska kunna välja att fördjupa sig i en kurs redan från början exempelvis biologi och att man ska kunna lätta lite på de andra kurserna.  
- Även fast detta förmodligen inte är möjligt hade det varit skönt att inte känna den enorma pressen att prestera som vi naturare gör.    

Vad fick dig att välja just ditt program samt Sundsgymnasiet?  
- Jag valde natur för att jag alltid brunnit för vetenskapen och speciellt biologi det vill säga natur och djur. Jag valde Sundsgymnasiet eftersom jag först inte kom in på ProCivitas men jag är nu extremt glad över att detta hände. Just nu om jag fick välja att byta skola hade jag inte gjort det eftersom jag trivs så bra.    

Sedan har vi Viktoria Larsson som går på samhällsprogrammet med inriktning beteende.    

Hur är det att gå samhälle-beteendeprogramet?  
- Det är som alla andra linjer, har både roliga men också jobbiga stunder. Det är mycket att göra och tänka på samtidigt. Man läser något som man tycker är väldigt roligt.    

Vad är det bästa med ditt program?  
- Det bästa med programmet är variationen på arbetssätten. Man får utvecklas i olika delar och slipper ha till exempel prov hela tiden. De flesta kurser tar även upp intressanta saker som man kan ha användning av senare i livet.    

Viktoria tycker det finns väldigt lite saker som är mindre bra med hennes linje. Det som hon tycker är jobbigast är att det kan vara väldigt stressigt ibland.    

Vilken lärare är bäst i respektive program?  
- Jag trivs med de flesta lärarna och har i egentlig mening ingen direkt favorit. Jag tycker de flesta lärarna är väldigt bra.    

Finns det något du saknar med ditt program?  
- Nja det vet jag inte riktigt. Inget som jag kan komma på.    

Vad fick dig att välja just ditt program samt Sundsgymnasiet?
- Jag tycker att det är intressant att läsa om vad det är som formar människor och påverkar dess val i livet. Man får en större förståelse för människor runt om i världen och samhället i hel het. Jag valde Sundsgymnasiet mycket för att det finns RC. Det är skönt att kunna gå dit om man behöver ha hjälp med något. De flesta lärarna verkade även vara bra och förstående. Jag tycker det är viktigt med lärare som lyssnar på eleverna.    

Efter Viktoria har vi Cornelia Löwenberg som går på teknikprogrammet här på Sundsgymnasiet.

Hur är det att gå teknik?
- Det är kul tycker jag, ganska annorlunda från grundskolan då det nu bara är killar i klassen.

Vad är det bästa med ditt program?  
- Det bästa skulle jag säga är (om man inte räknar med klassen) ämnena som man får lära sig när man går teknik. Att teknik överhuvudtaget är framtiden och det är coolt att lära sig så mycket om något som man vet att man allt kommer ha nytta av.    

Vad är mindre bra?  
- Inget som jag kan komma på.    

Vilken lärare är bäst på din linje?  
- Definitivt Linda Thorsell, hon är bara jätteglad hela tiden vilket får mig själv på bra humör.

Finns det något du saknar med ditt program?  
- Om jag skulle sakna något skulle det iså fall vara mer historia, men det är bara för att historia är ett allmänt intressant ämne enligt mig (historia är nämligen ämnet som teknikelever lär sig minst om på deras linje). Dock anser jag att de positiva delarna ändå överväger detta.    

Vad fick dig att välja just ditt program samt Sundsgymnasiet?
- Jag valde teknik på Sundsgymnasiet eftersom jag inte kunde se en bättre plats för mig någon annan stans. Teknikutbildningen är så pass efterfrågad eftersom det bara blir mer och mer som behövs så nästan vem som helst kan få jobb efter utbildningen. Jag ansåg att det var ett smart val som jag definitivt inte ångrar. Dessutom är det ju bara efterfrågat ännu mer att vara tjej inom denna branschen. Sundsgymnasiet valde jag helt enkelt eftersom jag inte hört något dåligt om skolan. Jag sparar även en timmes resa varje dag på grund av att jag inte går på ett gymnasium i Malmö.    

Här har vi Emelie Berggren som går på Idrottlinjen här på Sunds. Hon tycker att det bästa med linjen är att den ger henne möjligheten att satsa på både skolan och på hennes idrott som hon håller på dem.    

Vad är det bästa med ditt program?  
- Det bästa med programmet är att alla lärare tar hänsyn till våra satsningar och hjälper oss att ordna så vi hinner med både skolan och tävlingar.    

Vad är mindre bra?  
- Det sämsta med programmet är att de dagarna vi har vanliga lektioner är ganska långa, men vi har ju igen det på de dagarna som är avsedda för vår träning.    

Vilken lärare är bäst i respektive program?  
- Min favorit lärare är helt klart Kevin Quan.    

Finns det något du saknar med ditt program?  
- Jag saknar ju att jag inte får göra aktiva I-val men jag vet ju att mina val har gått till min träning. Det är synd bara för det finns fler kurser jag vill läsa.    

Vad fick dig att välja just ditt program samt Sundsgymnasiet?  
- Jag valde Sundsgymnasiet för att jag hade hört så mycket bra om det, men när jag började gick jag samhälle. Jag bytte till idrott för att jag kände att jag inte kunde satsa fullt ut på min sport, vilket jag kan nu!    

Sedan har vi Hanna Åkerman som går på ekonomi linjen. Hon tycker att linjen är väldigt givande för det som hon planerar att göra i framtiden.  
- Jag blir väl förberedd till både högskola och arbetslivet. Jag personligen tycker det är väldigt roligt att gå på programmet då det är något jag är intresserad av och vill jobba med i framtiden.

Vad är det bästa med ditt program?  
- Bästa med programmet är att vi får arbeta med ett företag och hur det ska fungera. Vi lär oss om knep för att kunna driva företag och hur konkurrensen ser ut och hur den då skall hanteras. Vi får även en inblick i vad som krävs av oss som företag och vad som är rätt och fel.    

Vad är mindre bra?  
- Jag personligen tycker det hade varit roligare om vi fick välja mer individuellt vilka ämnen som skulle ingå i våra program. Tror det hade motiverat elever mer att arbeta och skaffa bättre betyg.

Vilken lärare tycker du är bäst?  
- Jag har inge specifik favorit. Alla lärare är olika och har olika ämnen och de flesta sköter det väldigt bra och ger mig den hjälp och de förutsättningar jag behöver för att lyckas med min utbildning.    

Finns det något du saknar med ditt program?  
- Inget specifikt mer än att jag kanske skulle önska lite fler individuella val bland våra ämnen i kursen. Samt att vi kunde fått komma ut mer praktiskt och se olika företag hur de arbetar och fungerar. Speciellt inom ekonomin då det är det vi inriktar oss på.    

Vad fick dig att välja just ditt program samt Sundsgymnasiet?  
- Just för att jag har ett intresse av att i framtiden ha möjlighet att jobba inom ekonomi men även kanske driva ett eget företag. Jag har enbart hört positivt om skolan och i dagsläget skulle jag aldrig vilja byta från skolan då jag trivs väldigt bra både med lärare och elever. Jag tycker även skolan är väldigt bra på att planera med prov, inlämningar osv. Jag känner mig aldrig överarbetad och det ger mig möjlighet att få jobba utanför skoltid och komma ut i arbetslivet och redan nu få lära mig om olika delar i olika företag.    

Nu har vi Klara Augustinson som går samhälle-samhälle. Hon är väldigt nöjd med sitt val och tycker programmet är väldigt bra.  
- Det passar mig väldigt bra.    

Vad är det bästa med ditt program?  
- Det bästa är att det är lektioner som jag är intresserad av, så det är väldigt roligt.    

Vad är mindre bra?  
- Det blir mycket skrivande och uppgifter vilket kan bli väldigt stressigt i perioder.    

Vilken lärare är bäst i respektive program?  
- Jag tycker att alla mina lärare är mitt program är mycket bra. Har svårt att välja bara en lärare. Alla är bra och kunniga om sitt ämne.    

Finns det något du saknar med ditt program?  
- Inget som jag kan komma på    

Vad fick dig att välja just ditt program samt Sundsgymnasiet?
- Jag bor nära skolan och har hört att det är en bra skola. Jag valde samhälle eftersom det är de ämnena som jag är intresserad över och är bäst på.    

Sist ut har vi Hanna Ahlqvist som går Estet-musik.    

Hur är det att gå Estet-musik?
- Det är bra, jag trivs bra med min linje.    

Vad är det bästa med ditt program?  
- Musiken helt klart. Jag älskar att sjunga och på estet får jag göra det minst en gång om dagen.

Vad är mindre bra?  
- Jag upplever lätt prestationsångest och får det under mina privatlektioner, där jag sjunger ensam med en lärare. Det tycker jag är något jobbigt.    

Vilken lärare är bäst på linjen?
- Min mentor, Heidi. Hon är väldigt ung och har därför lätt att relatera till oss ungdomar. Jag trivs jätte bra med henne.      

Finns det något du saknar med ditt program?  
- Nej inget jag kan komma på.    

Vad fick dig att välja just ditt program samt Sundsgymnasiet?  
- Med tanke på att jag alltid gillat att sjunga och alltid varit intresserad av musik så var estet ett ganska självklart val för mig. Dessutom var det inget annat ämne som tilltalade mig på samma sätt.     

Vi tackar samtliga elver för att de ställde upp på intervjuerna.