Hat & kärlek för gymnasiet 


wictoria hall 2017-01-31


Precis som allting annat har även gymnasiet sina för och nackdelar, i denna artiklen kommer du få ta del av Wictorias och Kajsas tips och åsikter om gymnasiet. Vilka fördelar och vilka nackdelar finns det med student och gymnasielivet? 

Wictoria Hall, 17 år, åskurs 2 Samhälle grafisk design

Kärlek

 En stor kärlek på gymnasiet är att det finns utrymme för att vara sig själv. Det finns plats för varje elev att hitta sig själv, vilka ämnen man är intresserad av och vad man vill jobba med i framtiden. Vad jag allra mest med gymnasiet är att det är tillåtet att ha sin egna stil, klä sig hur man vill och även utveckla sin egna stil utan att bli dömd. Mitt bästa tips är att VÅGA vara dig själv och stick ut i mängden, ha din egna stil!


Kajsa Wetterlin, 17 år, årskurs 2 Samhälle grafisk design

Hat

Gymnasiet är en tid i ens liv då det mesta förändras. Du får helt plötsligt gå en linje och på en skola du själv valt. Du ska lära känna helt nya människor och bli en del av gemenskap för att slippa vara den ensamma. Du ska balansera alla dessa nya förändringar och samtidigt leva ett rikt socialt liv. Lektioner som känns som en evighet och essäer i mängder som ska lämnas in på en deadline. Allt är så nytt, allt är så mycket tuffare än förr.

 

Du känner dig osäker på dig själv en hel del. Du tvekar på om du faktiskt borde vara där du är, du tvekar på om du är bra nog. Den osäkerheten kommer gro i dig och göra så du presterar sämre vilket du absolut inte kan. För du har ju i slutändan valt att gå i gymnasiet, eller hur? Du kommer känna det som att ingen förstår och att ingen känner som du. Men tyvärr känner alla så här någon gång och det ska egentligen inte vara så. Lärarna kommer att vara hårda och du kommer uppleva en del av dem som kalla och oförstående. Du kommer ha en tyngd på dina axlar, den tyngden som är även kallad press. Press från lärarna, skolan, föräldrar och framförallt din framtid. Pressen att veta att om jag inte klarar av dessa åren så kommer jag aldrig att nå de målen som jag drömt om som liten. Jag kommer aldrig att kunna leva upp till de förväntningarna och balansera allt samtidigt. För jag är ju bara människa, eller hur?

 

Du förväntas att bete dig som en vuxen människa och att hantera gymnasiet som ett jobb. Men sanningen är den att en 17 åring inte kan bete sig så vuxet som de flesta förväntar sig, för vi är ju inte vuxna än. Det går från nian till gymnasiet och över den sommaren ska du ha blivit en vuxen och ansvarsfull vuxen människa.

 

Skolverket förväntar sig att vi alla elever har samma förutsättningar och grundkunskaper. Det är som att vi inte är egna och personliga individer utan att vi är en grupp av människor som ska lära sig och prestera likadant. För många elever verkar det omöjligt att nå högsta betyg. Många elever ger upp, många blir helt utbrända i kampen för ett A. Är det verkligen såhär det ska vara? Ska vi verkligen sätta så stor press på våra ungdomar, som är så värdefulla för samhället. Ska ungdomar behöva lägga sina personliga intressen åt sidan för att kunna klara av skolan? Jag anser att detta är så otroligt orättvist. Lärare och rektorn säger i slutet av varje termin att vi ska se till att ha kul på lovet och vila upp oss. Men går det verkligen att varva ner när man vet att nästa gång jag är här igen så är det samma gamla ångestfyllda rutiner?