Tisdagen den 17 oktober 2017 - klockan 00:12
Sök       Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Världens snabbaste landdjur!


Lucas Altestedt 2016-10-02

Geparden har länge varit världens snabbaste landdjur med en tophastighet på 120 kilometer i timmen. Det visar sig att geparden är mer intressant än vad man tror.

Geparden är världens snabbaste landdjur och kan springa i hela 120 kilometer i timmen. Detta gör Geparden till ett utmärkt rovdjur och är det enda kattdjuret i underfamiljen Acinoychinae och släktet Acinonyx. Den skiljer sig från andra kattdjur på olika sätt som t.ex. att den inte kan dra in klorna på samma sätt eller att kroppen påminner mer om ett hunddjur. En annan skillnad är att den har runda pupiller till skillnad från en tigers ögon som är mer avlånga.

Gepardens pälls är prickig svart och har en guldfärgad ton. Geparden är mindre än de vanliga stora fläckiga kattdjuren och blir vanligtvis mellan 1 och ½ meter långa. Dem har tårränder vilket är en mörk rand under ögat som är fördelaktig så den dämpar effekten av solljus så att geparden inte bländas när den främst jagar under dagen. Geparden har långa smala ben och en smal kropp för att enkelt kunna röra sig snabbt och komma upp i dem hastigheterna som den bevisats kunna hålla. Den har speciella fotsulor som är tjocka och täckta med fjäll liknande hud. Deras klor är alltid ute vilket gör att Geparden inte använder dem för att hålla kvar sina byten. Istället så har dem en längre och vassare klo längre upp på benen som används när dödandet av byten sker. Geparden är väldigt lätt och väger oftast mellan 38 - 43 kg.

 

Geparden förekommer från mesta delarna i Afrika till Mellanöstern och Asien. Den delas upp i ett flertal underarter och tidigare fanns geparden i hela Afrika med undantag av skogsrika områden i kontinentens centrum. Idag förekommer arten söder om Sahara och är nästan utdöda i Asien.

 

Geparder minskar i antal och dödlighet hos ungarna är väldigt hög. Geparder är utsatta för predatorer av 2 anledningar. Dem kan antingen stjäla deras byten vilket kan vara kritiskt för geparden då den ständigt måste äta mat. Vissa djur vid olika tillfällen skulle också kunna döda geparden i t.ex. en konflikt om vems byte som är vems. Anatomin skiljer sig mellan geparder och andra kattdjur eftersom de är världens snabbaste landlevande däggdjur. Dem föder många ungar och har en hög reproduktionsförmåga. Men få honor bidrar med många ungar som överlever till självständig ålder medan många honor inte får någon överlevande unge alls under sin livstid vilket gör att inavelsgraden är hög och kan öka ännu mer på grund av detta. Predatorer är den enskilt största orsaken till dödsfall hos ungarna och lejon är allra farligast även om flera andra arter utgör ett hot. Den farligaste tiden för en gepardunge är från två månaders ålder, då de lämnar lyan, till fyra månaders ålder då de knappt kan springa ifrån rovdjuren. Under den tiden är de långsamma och synliga för predatorer trots sin kamouflage teckning. Moderns vaksamhet ökar överlevnaden hos ungarna och då är det positivt att ha en äldre moder då dem är mer erfarna vilket leder till att dem enklare kan förutse olika faror. Sjukdomarna och olyckor står inte för en större del av dödsfallen men om gepard mamman lyckas få 2 av hennes ungar att överleva så ska detta kunna bidra till en ökning av antalet geparder i världen.


 


Skriv utAmerikanska valet 2017: SkandalBåde presidentkandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton kastar skit på varandra. Vissa av det har någon grund och annat har inte. 

Det finns stora och små skandaler...

Läs mer

Världens snabbaste landdjur!

Geparden har länge varit världens snabbaste landdjur med en tophastighet på 120...

Läs mer

Battlefield!


År 2008 så såldes det över 17 miljoner exemplar av spel serien. Som två...

Läs mer

Tupac Amaru Shakur


Han gick under artistnamnet 2Pac och han var en av de största artisterna under 90-talet. Ä...

Läs mer

Ett hjälpande företag i nyhetsflödet

Varierande utställningar och snygga skägg

Caféets femte generation bevarar och förnyar

Från soptipp till vattenrike 

En stad att räkna med

Elitserielaget som målade staden orange

Tipsa redaktionen
Mest lästa

PastellYouth


E-sport


Söda verkSport & blandatThe WavesRun Away


iProject


Study abroad


Undersökning om sociala medier


PR-film 2014Styleup


Inhouse

FRONT

Svett

PreziFN-rollspel 2016
Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg
Redaktion:   Andreas, Lucas, Gustav, Robin, Sofia, Elias, Marcus, Thi, Vilmer, Elias, Wilhelm, Morgan, August, Frida, Adam, Olivia, Johannes, Rebecka, Ida, Julia, Marcus, Fredrik, Daniel, wictoria, Melvin, Alexandra, Anton, Tobias, Casper, Albin, Hannah, Lucas, Leon, Sisqo, Josefin, Vera, Lucas, Matilda, Elsa, Max, William, Cornelia, Jonathan, Fabian, Rasmus, Simon, Frida, Ludwig, Emelie , Linus, Kajsa, Julia , Ellie