Den vita damen på Sundsgymnasiet


2017-11-15

Nu finns det en avbildning av galjonsfiguren “Den vita damen” på Sundsgymnasiet bibliotek.
Bild:Emma Svedberg

Nu finns det en avbildning av galjonsfiguren “Den vita damen” på Sundsgymnasiet bibliotek.Var år har avgångseleverna på Sundsgymnasiet i Vellinge gått fram och svurit en ed till ”Den vita damen”. Galjonsfiguren har ett stort värde och symboliserar lycka och framgångsrik framtid för eleverna. Men när Tornhuset på skolan brann ner oktober 2007, drabbades även galjonsfiguren i den hemska branden

Den vita damen kom ursprungligen från det portugisiska skeppet ”Constanica” som gick under 1855 vid Kämpinge. Galjonsfiguren bärgades till stranden och Länsmannen Hallberg fick upp ögonen för henne och placerade henne i trädgården på Lindesgården, Vellinge. Enligt Sydsvenskans artikel ”Efter 153 år blev vita damen lågornas rov” publicerad av Claus Granath
29-10-11 stod sedan Den vita damen på Lindesgården i ur och skur i hela 130 år. Det beslutades 1980 att hon skulle renoveras, men placerades sedan i ett förråd och blev bortglömd i flera år.

 

1998 när Vångaskolan byggdes om till Sundsgymnasiet flyttade Den vita damen in i Tornhuset som är en av gymnasiets tre

byggnader. Sedan dess har avgångseleverna från Sundsgymnasiet gått fram och svurit en hemlig ed. Rosita Andersson-Schouenborg som har varit lärare på Sundsgymnasiet sedan start beskriver Den vita damen som en jättestor majestätisk kvinna som var skolans skyddsfigur och gav ett mäktigt intryck.

 

När skolan brann ner den 16 oktober 2007 befann sig Den vita damen i byggnaden som drabbades mest. Efter 152 år blev Den vita damen till lågornas rov. Nu har Den vita damen ersatts av en avbildning som sitter i skolans bibliotek och skyddar eleverna som strömmar förbi.

Text: Emma Svedberg


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg