Samhällsprogrammet:

Tre bra saker under samma tak


Lina Johansson/ Wilma Andersson 2014-12-05

Bild:Anders Lindskoug

Bild:Anders Lindskoug

Bild:Anders Lindskoug

Bild:Anders Lindskoug

Bild:Anders Lindskoug

Är du intresserad av samhällsprogrammet, men inte vet vilken inriktning du ska välja så finns det Samhälle, Beteende eller Media. Här kan du läsa och se om ditt intresse passar in till någon inriktning.

 

I ettan så har alla som går samhälle samma ämnen till man går i tvåan då man kommer mer in i sin valda inriktning. Alla är blandade i ettan så man kommer att känna någon i tvåan när man kommer med den klass med samma inriktningsval.

 

Varför går du en samhällsinriktning?

Manfred: Skulle nog säga mitt intresse för beteendeämnena och för samhällskunskap.

 

Wilma: Jag går Samhälle-Samhälle eftersom jag tycker att det är en väldigt bred inriktning där man läser mycket om konflikter, politik och liknande över hela världen. Jag ska även åka till Paris i vår och plugga där ett halvår. Vilket man bara har möjlighet att göra om man går denna inriktning!

 

Jesper: Jag sökte denna linjen för att jag är mediaintresserad, det är ett stort område och jag anser att det alltid kommer behövas media i vårt samhälle. Det är ett stort område både tidning och TV men jag är mest intresserad utav TV, media och hoppas på mer lärdom om detta område.

 

För- och nackdelar med att gå samhälle.

Manfred: Fördelarna är att det är kul med specialämnena, den lätta matten och att man får plugga mycket samhälle.

Nackdelarna är att man har språk i två år och att man i ettan har naturkunskap, tror inte där är mer att säga om det.

 

Wilma: En fördel är att inriktningen just är så bred, man får stor omvärldskunskap. Vi läser även geografi vilket jag tycker är väldigt kul! Sedan självklart att man får möjlighet att åka till antingen Paris, Madrid, London eller Bryssel ett halvår. En nackdel är nog att det förmodligen är lite mer plugg än de andra inriktningarna, då vi läser många tyngre ämnen som exempelvis historia och samhälle.

 

Jesper: Medialektionerna är mest praktiska. Inte direkt några prov, mest inlämningar. Slipper samhälle och historia vilket är ganska skönt. Nackdelar är att man måste lära sig olika public-service regler och annat ointressant.

 

Skulle du rekommendera till kommande ettor och vad ska de tänka på?

Manfred: Om man är intresserad av beteende, politik och språk så är det nog rätt linje för dig. Har du svårt för matte så är det också rätt. Jag skulle rekommendera till de blivande ettorna att välja beteende. Tänk på att plugga mycket språk i grundskolan för 3 ,4  är rätt svårt och att man inte ska underskatta matten.

 

Wilma: Jag skulle absolut rekommendera er ettor att välja denna linjen, jag tycker det är så kul och har dessutom fått världens bästa klass. Ni ska tänka på att välja något ni är intresserade av. Nu i ettan så läser ni ju till exempel psykologi och om man tycker om det så välj beteende och samma sak med de andra två!

 

Jesper: Jag rekommenderar medialinjen skarpt. Roliga lektioner och man får en mac book. Man får både testa på att redigera, fota/filma och skådespela. Man måste vara intresserad annars kommer det inte bli lika kul. Arbetet på Media känns inte som tvång, utan jag ser medialektionerna som att vara ledig och gilla det man lär sig.

 

Det är Öppet Hus på Sundsgymnasiet den 27 januari kl 17:00-20:00. Då du kan fråga Sundselever och lärare om de olika programmen. Du kan också skugga en Sundselev på det program du är intresserad av.
Anmäl dig då på info@sundsgymnasiet.se


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectPR-film 2014Styleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg