Pluggtips


Emma Svedberg 2018-02-15


Att sätta mig ner för att plugga är inte de roligaste jag vet och jag hittar gärna bortförklaringar till att göra något annat. Jag tror och hoppas att jag inte är ensam om detta. Därför tänkte jag dela med mig av mina 5 bästa tips för att få en bra studieteknik och bra pluggtips.


1. BÖRJA DIREKT
Om du har ett prov eller läxförhör inom två veckor, skjut inte fram det till kvällen innan. Du kommer för det första in lära dig någonting i längden utan bara tillfälligt. För det andra blir du enkelt stressad och slutar med i panikångest. Börja istället direkt, läs en eller två sidor i boken eller lär dig 2-3 ord per dag. Det är mycket härligare att ta det lugnt, något jag har lärt mig på senaste tiden och märkt en stor skillnad i mitt mående.

2. ÄNVÄND "TRÅKTID" TILL NÅGOT VIKTIGT.
När du har tråktid t.ex. långa sträckor i buss eller väntetid hos läkaren eller korta meningslösa raster mellan lektionerna, PLUGGA. Det är en perfekt tid att ta vara på, det är som att plugga gratis, du gör något åt de tråkiga stunderna. Och sen när du kommer hem kan du göra en massa roligare saker istället för att sätta dig och plugga. 

3. HITTA DIN PLUGGPLATS
Alla har olika plaster de gillar att plugga på. Jag sitter alltid ute i köksbordet för där vet jag om att jag kan koncentrera mig. Vissa måste ha det knäppt tyst runt om sig och andra klarar av och kanske tillochmed föredrar om det är lite småljud runtomkring sig. Men plugga oavsett vad inte i sängen. Utan det ska vara en plats där du känner av att du kan slappna av och inte behöva stressa över skolan. 

4. BESTÄM DIG
Ibland kan det vara svårt att ta tag i pluggandet om du inte bestämmer dig för att göra det. Det är bara att lägga undan telefonen och datorn och börja plugga. Det är nästan ingen som tycker att det är hur kul som helst, men tyvärr måste det göras. Sen när det 'gjort kan du göra något roligt. Och det är följd till nästa punkt.

5. GRUNDLÄGGANDE
1. ÄT ORDENTLIGT. Försök hålla ditt blodsocker jämnt, så har hjärnan energi och du orkar koncentrera dig. Ta med något mellanmål till skolan eller jobb och så fort du börjar känna att din energi går nedför tar du och äter något litet. Likadant kan du göra där hemma när du pluggar där hemma. 

2. FRISK LUFT OCH MOTION. Det behöver inte vara tufft och svettigt träningspass, 40 minuter promenad är tillräckligt. En seg dag då du inte har någon ork till att plugga är detta ett superbra tips. 

3. SÖMN ÄR DIN BÄSTA VÄN. Om du ska lära dig någonting ordentligt behöver du gott om sömn, annars börjar din hjärna att stänga av. Detta är vad jag personligen har mest problem med, just för att jag älskar att sova men gillar inte att gå och lägga mig.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg