Varför firar vi alla hjärtans dag?


Victor Anelli 2018-02-14
Så nu är det alla hjärtans dag igen och då är det dags köpa choklad och blommor eller skicka ett kärleksbrev till sin käraste. Denna traditionen når ända backs tills på medeltiden men frågan är: varför gör vi detta och vad är det vi firar egentligen?


Det är faktiskt Valentin som vi firar. Vilket kanske är uppenbart då, som många vet, kallas alla hjärtans dag Valentines Day i många andra länder. Ingen är dock säker på vem Sankt Valentin var då det faktiskt finns flera olika historier. Det starkaste legenden av dem alla handlar om en kristen präst som levde under romarna år 269. Här så vigde Valentin unga kärleks par mot den romerska kejsaren Claudius den andres vilja. Han tyckte nämligen att gifta män var betydligt sämre soldater än de ogifta. Valentin trodde starkt på kärleken och för det så blev han fängslad och dömdes till döden. Den 14 februari led han martyrdöden och mycket senare blev Valentin även helgonförklarad.

 

Traditionen att skicka brev uppstod då det sägs att Valentin innan sin död skicka just ett kärleksbrev till sin förälskade. Som var fångvaktarens dotter som kom med maten och meddelanden under hans tid i fängelset. Sankt Valentin ligger också bakom seden att ge varandra blommor den här dagen. Han lär nämligen ha självt plockat blommor till paren som han vigde.

 

Glad alla hjärtans dag!


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg