Giffarerna håller på att dö ut...


Ellie Winiels 2016-12-09


Antalet giraffer har sedan 1980-talet minskat med nästan 40%. Nu har Internationella naturskyddsunionen (IUCN) rödlistat giraffen som “sårbar”.

 

Giraffen, detta ikoniska djur som är ett av de djur flest människor känner till och jordens högsta landlevande däggdjur är nu rödlistad som “sårbar” i den senaste uppdateringen av IUCN’s röda lista över hotade arter. Arten som framförallt är utbredd i södra och östra Afrika har nu gått från livskraftig till utsatt. I siffror är har antalet giraffer minskat med 36-40%, från ca. 151´702-163´452 individer år 1985 till endast 97´562 individer år 2015.

 

Den enorma befolkningsökningen hotar girafferna. Landskapen där de lever avskogas för att användas som jordbruksmark då mer mat behövs produceras till befolkningen. Minskningen av giraffer beror också på att de dödas för köttets skull, detta händer de flesta gånger i problemområden som till exempel Sydsudan. Där gör folket allt för att få mat för dagen. En annan faktor som spelar in är den fruktansvärda tjuvjakten.

 
– Giraffer är ju en vanlig syn på safari, i medier och på zoo, så folk – inklusive naturvårdare – är omedvetna om att de här mäktiga djuren i det tysta håller på att utrotas, förklarar giraffexperten Julian Fennessy vid IUCN.

Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectPR-film 2014Styleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg