Var går egentligen gränsen mellan hälsosamt och

ohälsosamt?


Wilma Fingal 2015-10-01

Bild:Wilma Fingal

Det var en varm och solig måndagskväll. Jag skuttade ut med långa snabba steg till min brevlåda för att hämta min efterlängtade tidning som ligger i brevlådan varje måndag. Med förväntansfulla steg tog jag mig upp till mitt rum.

Väl uppe på rummet kastade jag mig i sängen med tidningen. Höjdpunkten av måndagen hade äntligen kommit. Den glada och spralliga energin höll sig dock inte kvar särskilt länge, den försvann efter några lästa sidor…

 

Ben lika smala som pinnar, rev- och höftben som sticker ut lika mycket som näsan, bröst lika massiva som de största melonerna man kan köpa på ICA.

 

Sida efter sida var dränkt med bilder på magra modeller. Jag blir så trött på att se bilder på omänskliga utseende i princip alla tidningar. Jag skriver omänskliga utseende därför att bilderna på dessa magra modeller är i de flesta fall mer eller mindre redigerade. Det är inte mänskligt eller naturligt att ha en väldigt mager kropp med bröst som meloner. Nu kanske ni tänker men vad gör det? Det är ju bara bilder? Tänk efter... Vem är det som läser dessa tonårstidningar? Jo tonåringar såklart, osäkra tonåringar som är mitt uppe i puberteten och försöker hitta sig själva. När tidningarna är dränkta med sådana bilder är det en självklarhet att de påverkar läsarna. Automatiskt ser man det utseendet som normalt på grund av att de bilderna är de enda modellbilder som man ser i bland annat tidningar nuförtiden. Rätt som det är strävar man efter ett omänskligt utseende som bara existerar på redigerade bilder.

 

”Gå ner hela 10 kg på endast två veckor!”, ”Rasa i vikt med hjälp av dessa fem magiska knepen!” Rubriker som dessa har nog alla någon gång lagt sina ögon på. Frågan är om de talar sanning? Om inte de ”magiska” knepen är att svälta eller träna ihjäl sig så kan nog alla hålla med om att det inte är möjligt att tappa tio kg på endast någon vecka. De säger saker som inte stämmer, de ljuger för oss bara för att tjäna pengar. Trots att vi är fullt medvetna om att allt som sägs på tv, skrivs i tidningar och står på andra medier inte alltid stämmer så väljer vi väldigt ofta att tro på just dessa rubriker. Trots att det som står i rubrikerna är helt ologiskt så väljer vi att tro på det ändå. Antagligen väljer vi att tro på det just för den enkla anledningen att vi önskar att det vore så lätt att få sin drömkropp, eller samhällets drömkropp kanske..?

 

Du som går och suktar efter en smal och mager kropp, du som tappar humöret när kläderna som sitter perfekt på den sjukligt magra skyltdockan inte sitter lika bra på dig, du som gör allt för att få den där ”perfekta” kroppen som varje modell i tidningar ser ut att ha, är det verkligen din egen vilja som säger att du vill gå ner i vikt? Eller är det på grund av dagens kroppsideal för kvinnor? Akta dig för att trampa fel och falla ner i en ätstörning. Lyssna på din kropp istället för att lyssna på vad samhället tycker och tänker. Jag tror att du vill bli smal på grund av att kroppsidealet för kvinnor ser ut så i nuläget. Om det idealet inte hade sett ut som det gör, hade du inte haft några komplex, kom ihåg det!

 


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectPR-film 2014Styleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg