Rasismen måste upphöra nu


Hannah Nordström 2015-10-02

Bild:Hannah Nordström

Vi måste sluta döma folk efter deras utseende!


En aktuell nyhet är den om Hagamannen. Han heter egentligen Niklas Lindgren och är en dömd svensk våldtäktsman. Han dömdes för två grova våldtäkter, två våldtäkter, två försökt till våldtäkter samt två försök till mord. För alla dessa brott fick han ett 14 år långt fängelsestraff men han kom ut tidigare på grund av att han ”skötte sig” i fängelset.Tänkte vi då att alla svenskar är som ”Hagamannen” efter att han hade våldtagit så många kvinnor? Svaret är nej.


Men varför dömer vi då alla utländska personer när någon från ett annat land begår ett brott? Jo, på grund av att vi är främlingsfientliga. Många anser att de är flest invandrare som begår brott. En vanlig kommentar som man ofta hör är: ” De tar alla våra jobb!” Vi är många invånare i detta land vilket gör att många utländska personer gör brott, men det gör inte svenskar till några änglar och ett tydligt exempel är Hagamannen.Vi dömer på grund av alla våra fördomar om invandrare.


Man dömer efter hur de ser ut. Eftersom att de ser utländska ut så tror många att de är kriminella. Vi måste sluta döma folk efter deras utseende! Vi måste sluta skapa utanförskap och sätta alla invandrare i samma bubbla.Genom att bara visa vänlighet och ge trygghet så kan de känna sig hemma i Sverige.Genom att få alla att känna en gemenskap kan vi minska brottsligheten. Om ingen känner sig utanför så kan de börja bry sig om att skapa en gemenskap med andra istället för att bry sig om att göra brott. Det är ett slags uppror som de gör för att de känner att de redan är stämplade som kriminella.


Barn på dagis har inget problem att umgås med de andra barnen oavsett utseende, de tycker bara att de är roligt med fler barn att leka med. Så varför dömer de äldre som ska verka vuxna? Man ska vara en förebild för sina barn och inte döma.Genom att visa sina barn att man inte ska bry sig om utseende kan man motverka rasism.


Det kan räcka med ett litet hej vid busshållplatsen eller att bara le mot någon. Bara sådana här små gester kan göra mycket för någon som känner sig utanför i samhället. Genom att få människor att kunna känna sig hemma och känna att ingen stämplar dem som brottslingar så kan vi få en större gemenskap i Sverige. Man kan få människor att bli mindre ”rädda” för att prata med någon som man inte helt känner bara för att personen är utländsk. Detta kan minska brottsligheten eftersom att många personer som blivit kriminella har hamnat i ett så kallat utanförskap vilket vi måste sluta skapa.


Tänk så bra det hade varit om alla bara hade kunnat acceptera andra som de är och inte döma dem för hur de ser ut. Tänk så bra att kunna ha en stor gemenskap av alla invånare i vårt land. Tänk så bra det hade varit.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectPR-film 2014Styleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg