Rasismen måste upphöra nu


Hannah Nordström 2015-10-02

Bild:Hannah Nordström

Vi måste sluta döma folk efter deras utseende!


En aktuell nyhet är den om Hagamannen. Han heter egentligen Niklas Lindgren och är en dömd svensk våldtäktsman. Han dömdes för två grova våldtäkter, två våldtäkter, två försökt till våldtäkter samt två försök till mord. För alla dessa brott fick han ett 14 år långt fängelsestraff men han kom ut tidigare på grund av att han ”skötte sig” i fängelset.Tänkte vi då att alla svenskar är som ”Hagamannen” efter att han hade våldtagit så många kvinnor? Svaret är nej.


Men varför dömer vi då alla utländska personer när någon från ett annat land begår ett brott? Jo, på grund av att vi är främlingsfientliga. Många anser att de är flest invandrare som begår brott. En vanlig kommentar som man ofta hör är: ” De tar alla våra jobb!” Vi är många invånare i detta land vilket gör att många utländska personer gör brott, men det gör inte svenskar till några änglar och ett tydligt exempel är Hagamannen.Vi dömer på grund av alla våra fördomar om invandrare.


Man dömer efter hur de ser ut. Eftersom att de ser utländska ut så tror många att de är kriminella. Vi måste sluta döma folk efter deras utseende! Vi måste sluta skapa utanförskap och sätta alla invandrare i samma bubbla.Genom att bara visa vänlighet och ge trygghet så kan de känna sig hemma i Sverige.Genom att få alla att känna en gemenskap kan vi minska brottsligheten. Om ingen känner sig utanför så kan de börja bry sig om att skapa en gemenskap med andra istället för att bry sig om att göra brott. Det är ett slags uppror som de gör för att de känner att de redan är stämplade som kriminella.


Barn på dagis har inget problem att umgås med de andra barnen oavsett utseende, de tycker bara att de är roligt med fler barn att leka med. Så varför dömer de äldre som ska verka vuxna? Man ska vara en förebild för sina barn och inte döma.Genom att visa sina barn att man inte ska bry sig om utseende kan man motverka rasism.


Det kan räcka med ett litet hej vid busshållplatsen eller att bara le mot någon. Bara sådana här små gester kan göra mycket för någon som känner sig utanför i samhället. Genom att få människor att kunna känna sig hemma och känna att ingen stämplar dem som brottslingar så kan vi få en större gemenskap i Sverige. Man kan få människor att bli mindre ”rädda” för att prata med någon som man inte helt känner bara för att personen är utländsk. Detta kan minska brottsligheten eftersom att många personer som blivit kriminella har hamnat i ett så kallat utanförskap vilket vi måste sluta skapa.


Tänk så bra det hade varit om alla bara hade kunnat acceptera andra som de är och inte döma dem för hur de ser ut. Tänk så bra att kunna ha en stor gemenskap av alla invånare i vårt land. Tänk så bra det hade varit.


Skriv utEtt brev!Hej framtida sundsare!


Jag och min vän har precis som du en koppling till Sundsgymnasiet. Vi båda valde inte Sunds från början, vilket kanske både var bra och då...

Läs mer

Rasismen måste upphöra nu

En aktuell nyhet är om den om Hagamannen. Han heter egentligen Niklas Lindgren och är en dömd svensk våltäktsman. För alla dessa brott fick han ett 14 år långt fängelsestraff men kom ut tidigare på grund av att han "skötte sig" i fängelset. Tänkte vi då att alla svenskar är som "Hagamannen" efter att han våltagit så många kvinnor? Svaret är nej.

 

 

 

 

 

Läs mer

Var går egentligen gränsen mellan hälsosamt och

ohälsosamt?


Det var en varm och solig måndagskväll. Jag skuttade ut med långa snabba steg till...

Läs mer

Den stora elefanten som kallas Livet

Jag satt och funderade här-om-dagen på vad jag skulle skriva om. Så mycket...

Läs mer

Målmedveten dagdrivare på gymnasiet - psykolog på universitetet

Det är fullt logiskt att en naturvetenskaplig gymnasielinje bör vara första valet om...

Läs mer

Ger du dina kompisar komplimanger?

Jag kan nästan garantera att majoriteten, om inte alla tjejer på högstadiet eller...

Läs mer

Könsdebatten


Extremfeminism är helt enkelt som det låter, feminister med åsikter som inte...

Läs mer

Förblindade av #nofilter

I en värld besatt av filter och retuscheringar hjälper taggen #nofilter oss att skilja mellan verklighet och försköning. Eller?

Läs mer
Oppositionen! Var är du?

Död åt DÖ

Regeringskrisen 2014 var antagligen den största i svensk politik på väldigt många år. Först och främst gjorde man det mycket svårt för sig, de Röd-gröna tog Alliansens princip och skapade ett eget block för att försöka skapa en koalition och tillsammans bli större än just alliansen, ett fult och oärligt drag med tanke på att dessa partier på den Röd-gröna sidan inte ens delar samma ideologiska åsikter. 

Läs mer

Osynliga människor drabbas av obotliga virus

Vi har haft detta virus bland oss alltför länge. Detta äckliga virus som förstör, bränner, fördärvar, Ett virus som alltför många får lida av.

Läs mer

Okända man i natten, jag vill inte ha din uppvaktning


Malmöfestivalen är i full gång och vi har precis sett en halvdan housekonsert....

Läs mer
Sök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

PastellYouthSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProject


Study abroad


PR-film 2014Styleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg