Den stora elefanten som kallas Livet


Carl Hylén 2015-09-30


Jag satt och funderade här-om-dagen på vad jag skulle skriva om. Så mycket samhällsproblem som vi har idag gör arbetsmöjligheterna för en skribent som mig oändliga tänkte jag. Kanske ska jag snacka om flyktingkrisen i Europa? Ska jag diskutera den oändliga frågan kring kroppsideal och jämställdhet eller någonting på mindre skala så som den äckliga maten i Sveriges skolor? Nej, jag ska gå djupare än så idag.

Jag ska diskutera allt. Jag ska diskutera liv och död. Jag ska diskutera det som ingen verkar bry sig om. Jag ska diskutera varför vi är här.

Inget vet vad meningen med livet är. Många har egna teorier om det, några lever helhjärtat för det man tror livets mening innebär och vissa lever livet som det kommer utan någon protest. Det är vad jag gör iallafall, och det är vad många andra också gör. Jag tycker att man åtminstone bör försöka skapa någon typ av prioritering i livet, och jag tycker att det är viktigt att tänka djupt och filosofiskt ibland om just meningen med allting.

Vissa människor blir forskare som gör att folk kan leva längre, vissa människor blir skådespelare och underhåller andra människor. Några blir sopgubbar och underlättar för andra människor och vissa dör tidigt i livet av saker som sjukdomar eller trafikolyckor. Människor har genom tiden uppfunnit nya sätt att förlänga och förbättra liv men vad gör man efter livet? Homo sapiens har existerat i över 200 000 år och vi har fortfarande inte svaret på frågan. Av den anledningen så kommer jag helt enkelt ge upp frågan om efterlivet då jag som 16 åring omöjligt kan komma fram till svaret till tidernas största fråga. Vad jag kan diskutera är frågan om vad vi ska göra här under vår tid på jorden.

Det är trendigt att säga ''YOLO'', en förkortning till ''You Only Live Once''. För det mesta används uttrycket som ursäkt till att göra en massa dumma saker, men om man faktiskt funderar på innebörden så får man fram grunden till hur man bör tänka kring sitt liv. Eftersom vi inte har svar på frågor kring döden och allt det där så tycker jag att vi bör förutsätta att vi endast lever en gång. Det är nu man ska prioritera saker. Ska jag plugga för att bli en välbetald astronaut eller någonting annat spexigt för att kunna åka på semester och leva livet, eller ska jag bli en munk som mediterar uppe i de asiatiska bergen? Ska livet vara en fest fylld av alkohol och hög musik eller ska jag finna min mening i ett bibliotek med bok i hand? Jag tycker att vi bör göra vår egen mening och uppfylla den hur mycket det än kostar. Allting kan kännas meningslöst i världen, och det kanske det är, men det är din roll att ge någonting mening. Det finns ingen högre makt som har gett oss en handbok i hur man lever livet ifall man inte är troende.

Som jag tidigare sa så var meningen med denna text att diskutera en massa saker, inte ge svar på saker. Kommer du eller jag att plötsligt förändra våra liv för att uppfylla en ultimat mening efter denna krönika? Förmodligen inte, men förhoppningsvis har vi fått några riktlinjer till hur vi bör forma vår mening. Du har blivit född på jorden med en kropp och ett sinne. Det är onödigt att grubbla och söka efter svar på frågor vi omöjligt kan få reda på. Det finns ingen mening annat än den meningen du själv vill leva för.

Så vad är meningen med livet? Inte vet jag, fråga dig själv.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectPR-film 2014Styleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg