Fritidsintressen - Gaming


Martina Åberg 2018-02-17

Spelkonsol, en viktig del i gaming.
Bild: Photo by Nikita Kachanovsky
Spelkonsol, en viktig del i gaming.

Joakim Björck, en insatt gamer.
Bild: Joakim Björck
Joakim Björck, en insatt gamer.

Det är dags för den fjärde och sista delen av serien ”fritidsintressen”. Gaming kommer att stå i fokus denna gång, ett fritidsintresse som växer allt mer och där till blivit en sport. Så vad är egentligen gaming och vad är det som lockar så många utövare? – Det ska vi ta reda på i dagens artikel med hjälp av Joakim Björck, 17 som har gaming som sitt främsta fritidsintresse.

Gaming går, som namnet skvallrar om, ut på spel. Såväl enskilt som i grupp och oavsett genrer så kan du kalla dig för en gamer om du spelar spel på din fritid. Numera klassas gaming också som en sport, det hålls diverse tävlingar runtom i världen men även i Sverige, ett bra exempel på detta är Dreamhack. Där till lär vi få se gaming framträda som en sport i nästa OS.

 

Joakim Björck, 17, spelar mycket spel på sin fritid. Han är med andra ord en trogen och erfaren gamer som ställde upp på en intervju för att svara på några frågor om hans tankar kring gaming men också ge råd till dig som vill börja med gaming.


Hur hittade du gaming?
- Jag hittade det som barn, jag fick min första spelkonsol redan som liten tillsammans med ett playstation 2. Direkt började jag spela och fann det roligt att få kontrollera en karaktär genom ett spel istället för att till exempel se på en film där nästa drag redan är förutbestämt.

 

Vad är det bästa och sämsta med gaming?
- Det bästa med gaming är det faktum att jag märkt av hur min engelska har förbättrats genom åren, många av spelen är nämligen på engelska så det är inte så konstigt att ens engelskkunskaper förbättras. Något mer som jag tycker är väldigt bra med gaming som ett fritidsintresse är att ens strategiska tankesätt förbättras eftersom man behöver tänka ut taktiker och strategier för att klara ett spel, med andra ord behöver man verkligen tänka till vid många tillfällen. Det sämsta är att det är ett stillasittande intresse, det är inte som med till exempel tennis och fotboll som ger en motion och är en fysisk träning. Spelandet är inte fysiskt ansträngande, ska man som gamer få motion måste man stänga av sitt spel och gå ut vilket är svårt ibland.

 

Vad är dina tips till de som vill börja med gaming?

- Man måste börja med att fundera ut om man vill spela på dator eller konsol. Enligt mig är konsol ett bättre alternativ, det finns dock många olika typer av konsoler så man behöver också bestämma sig kring vilken som är bäst för en. Sedan är det bara att börja spela det som du tycker är roligt!

 

Förhoppningsvis har du som läsare fått upp ögonen för ett nytt fritidsintresse genom dem här serien och med hjälp av utövare av respektive fritidsintresse har vi dessutom fått en ännu djupare inblick i respektive intresse och sport än vad vi hade fått med bara fakta.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg