Fritidsintressen - Agility


Martina Åberg 2018-02-10

Hundens fokus ligger på ägaren och lärandet.
Bild: Photo by Mitchell Orr
Hundens fokus ligger på ägaren och lärandet.

Anna Sjöstedt.
Bild: Anna Sjöstedt
Anna Sjöstedt.

Välkommen till tredje delen av ”Fritidsintressen”. Vi har innan tittat närmare på UV-rugby samt ridsporten och nu är det dags för agility. En fartfylld och idag stor sport för dig med hund och ett intresse för kluriga utmaningar tillsammans med din fyrbente vän.

Agility går ut på att ett ekipage bestående av människa och hund ska ta sig igenom en bana som kan innehålla allt från tunnlar till balansbrädor. För att lyckas med detta krävs gedigen träning, inte bara för att din hund ska förstå sig på dina signaler utan också för att bygga upp en stark relation och tillit vilket är enormt viktigt inom sporten.

 

En som sysslar med agility är Anna Sjöstedt, 17. Hennes hundar Moa och Tummen brinner båda för agilityn och deltar i diverse tävlingar. Här följer en liten intervju med Anna och hennes tankar om agilityn.

 

Hur hittade du sporten?
- Jag och min mamma började på valpkurs med vår hund Moa. Efter det började vi på en fortsättningskurs där de gjorde reklam för agilitykurser vilket jag tyckte lät kul och mysigt. Moa har väldigt mycket energi så när vi testade på agilityn gick det väldigt bra direkt och jag tyckte att det var superroligt så vi fortsatte.

 

Vad är det bästa och sämsta med sporten?
- Det sämsta är att det är jobbigt att bygga fram banorna när det regnar och är mörkt eftersom det är så lerigt och man blir smutsig. Något väldigt bra med sporten är att man kommer mycket närmare sin hund, får en bättre kommunikation och blir en del av en gemenskap. Båda jag och hunden tycker det är roligt vilket gör att vi båda blir glada av det.

 

Vad är dina tips till de som vill börja med sporten?

- Att ha med sig väldigt mycket godis i början och alltid ha med sig ett gott humör, det måste man verkligen ha. Sedan får man heller inte bli sur, det tar lång tid innan hunden förstår ens signaler och ens vågar börja gå över ett hinder till exempel.

 

Genom en enkel Google sökning får man fram ett flertal klubbar som sysslar med agility. Så för dig som fått blodad tand efter läsningen och vill testa på agility, sök dig runt och se om det finns någon agilityklubb nära dig.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg