Gömda skatter: Viltgömslet Gyltan


Emelie Svensson 2016-03-04
Strax utanför Lund, ett stenkast från Södra Sandby, ligger Skrylle. Skrylle eller Skrylleaskogen som det ibland också kallas för är ett friluftsområde och där, mitt i bland all fantastisk natur, ligger viltgömslet Gyltan. Här kan man framförallt spana på vildsvin men även andra djur såsom rådjur, dovhjort, räv, grävling och skogens fåglar som lockas till platsen genom utfodring.

 

Den 16:e maj 2015 invigdes viltgömslet Gyltan och har sedan dess varit ett ganska populärt utflyktsmål bland natur- och djurälskare då detta är en otrolig chans att verkligen komma i kontakt med Skånes vildliv. I gömslet får det plats med 8-10 personer som bekvämt kan spana på vildsvin. Det lilla huset har nämligen både toalett, kamin och är värmeisolerat så någon risk för att frysa finns inte. Dock finns det ingen garanti att man faktiskt får se några djur men hittills har inte många gått därifrån besvikna. Chanserna att se vildsvin är väldigt goda och det finns inget som hindrar en från att sitta uppe hela natten och spana, om man nu så skulle vilja. Däremot är djuren som mest aktiva under skymning och gryning och det rekommenderas att man kommer till gömslet nån timme innan vildsvinen förväntas anlända till platsen.


Från söndag till torsdag kostar det 150kr att hyra gömslet, på fredagar och lördagar samt helgdagar kostar det 300kr. Vill man veta mer om djuren och området man befinner sig i, mer än det man själv ser och kan hitta på internetet, rekommenderar vi starkt att man tar med sig en guide innan man beger sig ut i skogen. Inte nog med att man får expertkommentarer, det läggs även ut extra mat till djuren och chansen att få se vildsvin i deras naturliga habitat ökar.


Det är lätt att hitta hit även om man inte tar sig fram med bil. Åker man buss hoppar man av på hållplatsen Skrylle och under hösten samt våren går naturbussen ända fram till Skryllegården vissa dagar. Det finns även bra cykelvägar från Lund, Södra Sandby och Dalby. När du väl tagit dig till Skrylle ligger gömslet ungefär en 1,5 kilometers promenad in i skogen, om man räknar från Skryllegården.


Så varför inte ta chansen att se lite kultingar i vår och gör något annorlunda för en gångs skull! Bokning sker via Skryllegårdens reception tel. 046-585 25.


Emelie Svensson & Emelie Olsson


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg