Naturum i Kristianstad

Från soptipp till vattenrike 


Dejla Krcic 2016-05-25

Utanför Naturums byggnad.
Utanför Naturums byggnad.

Vattnet där uttrarna bor.
Vattnet där uttrarna bor.

Naturums träbyggnad
Naturums träbyggnad

växtlighet i vattenet
växtlighet i vattenet

Här simmar malarna lungt.
Här simmar malarna lungt.

Mysig hörna i vattenriket.
Mysig hörna i vattenriket.

En snabb lektion i Kristianstads naturhistoria och en intressant runda med mycket fakta runt Naturum, allt detta kan besökare hitta i Kristianstads största natur centrum, Naturum


Inne i Naturums stora träbyggnad möts besökare av pappersfåglar i taket och livslevande fiskar till vänster om ingången. Naturums inredning är behaglig för ögonen men många mjuka mönster och material och jordnära färger på väggar och tak. I mitten av den höga byggnaden finns en miniatyr av en sjö. Här finns det över 20 olika sorters insekter som kan hittas i vattnet utanför byggnaden.

 

-Ån har alltid varit vattenrik och näringsrik men mitten på 1900-talet skedde en attitydförändring. Kristianstads kommun ansåg att vattnet blivit vattensjukt. Industrierna i staden släppte ut sitt avfall i vattnet. Detta resulterade i att ån blev en deponi. Många arter överlevde detta medan andra inte klarade denna svåra och snabba förändring. Två av de arterna som inte klarade sig i denna miljö var uttern och malen, förklarar Anna, en djurfanatiker och guide på Nautrum som besökare kan följa med runt byggnaden och bli  upplysta om Kristianstads naturhistoria.

 

I slutet på 1980-talet upptäckte forskarna vatten att några arter hade klarat sig i det förorenade vattnet. Detta gjorde så att soptippen avskaffades och reningen av vattnet infördes för att få tillbaka arterna som hade dött ut under de 30 åren som ån användes som soptipp.

 

År 1999 och 2000 utförde staten ett projekt för att få tillbaka malen och uttern i vattnet. Projektet blev lyckat och dessa arter förökar sig och växer än idag.

 

-Man blir jätteglad av att se uttrarna simma med sina familjer klockan sex på morgonen, det är den perfekta starten på dagen, säger Anna glatt med ett kort skratt.

 

Naturum har också ett fågeltorn där man kan gå och titta på fåglar men kikare och en värd som lär ut om de olika fåglarna. Tranor är den arten som är mest intressant för turister och fågelexperter. En sommar hade Naturum över 8600 tranor på besök, detta är något som Naturum stolt visar upp på en affisch snett till vänster om ingången.

 

-Tranor visar gärna upp sig för kamerorna, förklarar Anna med ett leende.

 

På andra sidan av den runda glasbyggnaden hittar man en kikare som man kan använda sig av när man vill titta på uttrar i vattnet eller fåglar i syn.

 

- I februari hade såg vi uttrar varje dag i vattnet. Fotografer från hela Sverige kom och satt beredda på att få en bra bild på en simmande utter i flera timmar.

 

Ute i naturen finns flertal motionsrundor med fin utsikt på vattnet och träden runt hela vattenriket. Tivolirundan bjuder på höns, ankor, påfåglar och exotiska och färgglada fåglar i bur.

 

-Tivolirundan är den mest populära rundan, säger Anna

 

Bakgrunden till varför Naturum uppkom och blev en sevärdhet i Kristianstad var tack vare Sven Erik Magnusson som insåg att Kristianstads näringsrika vatten är något att visa upp. Han bestämde sig för att bygga en besöksplats, ett naturum. Kommunen hade inte råd för en större byggnad men kunde bygga en mindre besöksplats för naturintresserade människor. Denna besöksplats ligger nära en kanal cirka 800m från Naturum och heter Kanalhuset.

 


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg