Forntida Krigskonst lever vidare idag


Rebecca Wihlborg 2014-11-13

Tränaren Rasmus Andersson och fightern Aaron Nilsson
Bild:Rebecca Wihlborg
Tränaren Rasmus Andersson och fightern Aaron Nilsson

Bild:Rebecca Wihlborg

Bild:Rebecca Wihlborg

Bild:Rebecca Wihlborg

Bild:Rebecca Wihlborg

Tänk er ett stort slagfält med 200 man på var sida utrustade med sköldar, svärd, yxor och spjut...


Under året har Fotevikens vikingamuseum i Höllviken haft allt från den stora hantverksveckan i slutet av juni till spökvandring i slutet av oktober.

Fotevikens vikingamuseum startades 1995 av Björn Jakobsen. Efter Jakobsens pension, drivs nu muséet av Susanne Buttler, Sofie Kempii och Stina Salmi.

I somras hölls den årliga hantverksveckan måndagen den 23 juni till söndagen den 29 juni med marknad i slutet av veckan. Under veckan anlände ett flertal vikingar var dag och lagom till när marknaden drog igång var där runt 500 vikingar på plats. En av de största huvudattraktionerna under marknaden var den klassiska vikingafighten. Denna fight är ett försök att återskapa den historiska händelse som en gång utspelade sig just på den plats. Dessa krigare är dock inte kopplade enbart till Foteviken, krigarna åker runt till fler marknader i olika länder och städer så som bl.a. Trelleborgen och Mosegaard i Danmark, Gudavangen och Borre i Norge, Trelleborgen, Foteviken och Birka i Sverige och Wolin i Polen. Självklart finns där många fler än enbart dessa.

 


Fightingen går tillbaka ända till 1980-talet då en grupp vikingareenactors från England ville utveckla fightingen ytterligare och grundade ”Jomsvikings”. Phil Burthem är en av de viktigaste personerna inom vikingafighting, då det var han som skapade den klassiska ”Femman” som är den grundläggande kartan inom fighting, den innehåller fem hugg och ett stick. Denna karta är det första man får lära sig som fighter och det är den karta som i stort sett man utgår ifrån.Även i Skåne har vi vårt egna så kallade ”Elag” som startades år 2002. ”Skåne Elag” startades för att man även här ville utveckla fightingen ytterligare och vikingalivet är något som följer med. Från första början fanns det i stora drag minst ett Elag i vart land i Europa.


Skåne Elags tränare Rasmus Andersson samt fightern Joakim Holdeberg fick svara på två frågor. Hur de kom i kontakt med fightingen och vad de tycker är det bästa med fightingen.Rasmus började med att han råkade höra en man på bussen under tiden som han var på väg till skolan under sin gymnasietid. Mannen var Aaron Nilsson som redan då var en medlem i Skåne Elag. Rasmus har även alltid varit intresserad av reenact och har sedan ca 2006 -nu kämpat som fighter i Skåne Elag. På andra frågan hade han svårt att ta ut det som var bäst med fightingen.

- Där finns mycket bra, ur många olika aspekter. Men i singelfightingen är det den perfekta stunden man får när allt verkar gå i slow-motion, man kan läsa av personen och få ett flow. Med linjefightingen är det även där när man är 20-50 man som får ett flow och kämpar som ett.

Joakim Holdeberg som är en av de som tränar i Skåne Elag kom i kontakt med fightingen ett par gånger under sin uppväxt, som på marknader och uppvisningar. Han har alltid varit intresserad av fightingen. Efter att han blivit 18 tog han kontakt med Rasmus Andersson och visade sitt intresse för honom. Rasmus godkände och Joakim fick börja delta i lite träningar.

Det bästa med fightingen säger Joakim:

-  På det sätt det utförs. Jag gillar själva träningen och säkerheten som ligger bakom ”vår” ideologi för fightingen. Om man jämför med andra typer som i till exempel de mer östliga länderna så handlar det inte lika mycket om kontroll och säkerhet. Vårt sätt som vår fighting utförs på kanske begränsar utbudet av tekniker, men på andra sidan bidrar det med att folk går hem med skador som inte är värre än blåmärken. Man hittar värre skador i många andra sporter. Jag gillar mycket det att man får lära sig självkontroll. Till skillnad från att prioritera bara styrka så handlar det mer om kontroll.      


För de flesta fighters är det stora målet att ta sig till Mosegaard i Danmark. På denna plats möts vikingar från många olika länder och kämpar tillsammans, allt från 50 vikingar upp till 200-300 per sida som kämpar med att få ner motståndarlaget som kan ha ett flertal vikingar eller vara lika många. Att ta sig till Mosegaard för fighters kan man likna med fotbollsspelare som lyckas ta sig till Champions League.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg