FN-rollspel 2019

Ryssland ser Gaza som ett fängelse


Hugo Sätervi 2019-03-28

FN-rollspelet började med att de olika länderna höll sina öppningstal i fullmäktigesalen.
Bild:Hugo Sätervi
FN-rollspelet började med att de olika länderna höll sina öppningstal i fullmäktigesalen.

Just nu är det två hektiska dagar på Sundsgymnasiet i Vellinge där det årliga FN-rollspelet är i full gång. De 19 länderna kämpar för att fler ska ställa sig bakom deras resolutioner. Många länder ställer sig bakom Rysslands resolution.


Ryssland tycker att ett av problemen just nu är att Israel har ockuperat så mycket mark så att palestinierna inte kan leva säkert och tryggt. Delegaterna från Ryssland beskriver det som att Gaza är ett fängelse då de inte kan ta sig därifrån och inte är tryggt. De säger även att detta gäller på Västbanken, där palestinierna lever med israeliska soldater utanför sina hus.


- Faran är att detta kan leda till en tredje intifada, säger Rysslands delegat, Sara Kellheim. Ett uppror från palestiniernas sida är inte något som vi vill se.


Ryssland vill hindra att Jerusalem blir Israels huvudstad då detta sätter en viss status på staden. Detta kommer att leda till att Israel tror att de är det starkaste landet och detta vill inte Ryssland ska hända. Delegaterna från Ryssland berättat att de först vill att Israel ska dra tillbaka sina militära styrkor från de ockuperade områdena, de vill detta så att palestinierna kan leva ett tryggt liv. Sedan vill Ryssland att man ska förhandla om en tvåstatslösning.


De länder som idag vill samarbeta med Ryssland är Palestina, Kenya, Iran, Kina, Libanon, Syrien och Frankrike, alla dessa länder har skrivit under deras resolution. De som speciellt är emot Rysslands resolution är USA och Israel. Delegaterna säger även att de kan tänka sig att samarbeta med fler arabländer då dessa vill ha mer mark till den arabiska unionen, men även samarbeta med länder värden över då de vill att alla ska ha en gemensam hållning till detta.


Ryssland säger att de vet att en tvåstatslösning tar tid och att man hellre ska vara noggrann än att man tar förhastade beslut.


Ryssland vill inte att något av länderna eller folket ska känna sig förtyckta utan att alla ska leva tryggt och säkert.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg