FN-rollspel 2019

Hamas förhindrar fredsarbetet 


Ida Ljungdahl 2019-03-28

Storbritanniens delegat framför sitt öppningstal.
Bild:Ida Ljungdahl

Storbritanniens delegat framför sitt öppningstal.Palestinas delegat, Kaja Nebrelius håller öppningstal.
Bild:Ida Ljungdahl

Palestinas delegat, Kaja Nebrelius håller öppningstal.Samhällseleverna i årskurs tre i ett intensivt lobbyarbete.
Bild:Ida Ljungdahl

Samhällseleverna i årskurs tre i ett intensivt lobbyarbete.Palestina och Storbritannien försöker båda två arbeta fram sina resolutioner. Länderna är inte överens och måste hitta samarbetspartners som stödjer deras åsikter. I nuläget är inget bestämt och situationen är därför oklar.


Under dagens FN rollspel arbetade Palestina fram sin resolution. Landet väljer att lyfta fram frågan om gränskontroller och vill därför att FN ska bevaka gränskontrollerna som Palestina varje dag tvingas ta sig igenom. Detta eftersom majoriteten av de som bor på Västbanken har jobb i Israel. Palestina menar även på att Israel har väldigt mycket förutfattade meningar vilket har lett till att de stämplar hela folket i landet som terrorister. Detta är anledningen till att gränskontrollerna är den viktiga frågan.

-       I Palestina är det en konflikt mellan de palestinska myndigheterna (PLO) och terrorgruppen Hamas. PLO fördömer Hamas tillvägagångsätt med terror. Samtidigt förklarar landet att de inte kan stötta att Hamas stämplas som terrororganisation och att PLP trots allt ser gruppen som en förespråkande frihetsrörelse. De måste stötta sina palestinier och på så sätt indirekt Hamas, säger Kajsa Nebrelius, delegat från Palestina.

 

Samtidigt nämner hon att deras största risk för att resolution inte ska gå igenom är Hamas.  

Under dagen har landet försökt hitta länder som delar samma åsikter för att kunna skriva en gemensam resolution. Palestina kan i nuläget se sig samarbeta Iran, Syrien, Libanon, Kina, Frankrike och Turkiet.  

 

PLO har idag en pragmatisk ställning.  Kajsa Nebreliusförklarar att det enda viktiga är att en erkänd stat bildas. Landet stöttar Osloavtalet och kräver därmed en tvåstatslösning och att FN ska ta över gränskontrollerna.   

 

Samtidigt har Storbritannien arbetat fram sin resolution. Landet lyfter fram frågan om terrorism och antyder starkt att de är antiterrorister. Storbritanniens delegation förklarar att de har stora interna problem med brexit, det är i nuläget oklart hur detta kommer att påverka deras resolution. Landet ser för tillfället sig samarbeta med Italien, Danmark och Tyskland och utgår ifrån alla ländernas separata resolutioner och skapar en gemensam som Storbritannien slutligen kommer att framföras under morgondagen.

 

Landet har valt att vara så neutralt som möjlig i frågan om Israel-Palestinakonflikten. Men förklarar samtidigt att de alltid kommer backa USA och kommer försöka få deras stöd för att få igenom sin resolution. Storbritannien väljer att inte gå ihop med USA.

 

-       Storbritannien ser större likheter med andra länder och kommer därför komma längre med sitt avtal om de inte går ihop med USA, säger delegaterna ifrån Storbritannien.

 

Det största hindret för att deras resolution inte kommer gå igenom är alla de länder som stöttar Hamas.

 

-       Det verkar gå väldigt bra för Iran, kommenterar en av Storbritanniens delegater.

 

Avslutningsvis framgår det att Storbritannien stöttar Israel och väljer därmed att inte bryr sig om Palestina, vilket medför att Storbritanniens neutralitet i nuläget är oklart.

 


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg