FN- rollspel 2019

Franrike och Iran går emot USA

 


Hanna Persson Gintner 2019-03-28

Alla delegationer är samlade i kommunhuset på torsdagsmorgonen.
Bild:Hanna Persson Gintner
Alla delegationer är samlade i kommunhuset på torsdagsmorgonen.

Idag den 28 mars 2019 inleddes den första av de två dagarna av de årliga FN rollspelet som utspelar sig på Sundsgymnasiet utav skolans tredjeklassare. I centrum för årets tema är den berömda Israel- Palestinakonflikten.


 

Konflikten startades 1948 då Israel började att ta över delar av Palestina och den har pågått sedan dess. Dagen inleddes med ett öppningstal, därefter presenterade en utvald delegat ifrån varje land sina resolutioner för de andra delegaterna och för pressen. Under dagen har de 19 olika länderna med sammanlagt 59 olika delegater försökt att få ihop samarbetspartners till deras resolutioner.

 

Frankrikes resolution går ut på att skapa en tvåstatslösning. Frankrike anser att det kommer gynna båda parterna i konflikten samt att de vill återgå till de gränser som fanns år 1967. De öppnar upp för samarbete preliminärt med Italien, Danmark, Tyskland, Storbritannien.

 I nuläget är det oklart om vilka länder som ställer sig bakom Frankrike och som är redo för samarbete. 

Irans resolution handlar om israels olagliga ockupation av Palestina. Iran stöds i nuläget av palestinska myndigheter, Libanon, Kuwait, polen, Syrien, Ryssland och Turkiet.

-       Vi har en väldigt stark ståndpunkt, det finns ju länder på andra sidan som USA, som har många allierade speciellt i västvärlden och det kan bli ett problem. Men samtidigt så har vi så pass många som stödjer vår resolution och vi har ett starkt samarbete, säger Elsa Nordén, delegat från Iran.

 Iran berättar även om att de inte klassar Hamas som en terroristorganisation utan mer som en nationell frihets organisation.  

 

 

 

 

 


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg