FN-rollspel 2019

Frankrike och Iran stödjer Palestina


Amanda Anderbjer 2019-03-28

Frankrikes delegation
Bild:Amanda Anderbjer
Frankrikes delegation

Elsa Nordén, delegat från Iran
Bild:Amanda Anderbjer
Elsa Nordén, delegat från Iran

Ett två dagar långt FN-rollspel inleds idag på Sundsgymnasiet, rollspelet utförs varje år av eleverna i årskurs tre. Årets rollspel handlar om Israel-Palestina konflikten. 


Frankrike har öppnat upp för eventuella samarbeten med Palestina, Danmark, Storbritannien, Tyskland och Italien. Deras resolution handlar om att de har en stark tro på en tvåstatslösning, Frankrike anser att det kommer att gynna båda parterna i konflikten samt att de vill återgå till de gränser som fanns 1967. Frankrike har ännu inte uttalat sig om vilka länder som ställer sig bakom deras resolution, det återstår att se till morgondagens presskonferens.

 

Irans resolution handlar om Israels olagliga ockupation i Palestina. Deras resolution stödjs i nuläget av Palestina, Libanon, Kuwait, Polen, Turkiet, Ryssland och Syrien. Iran har under dagen suttit ner tillsammans med Palestina, Syrien och Libanon. De har fört dialog om hur deras talkedja ska se ut. Elsa Nordén hävdar att USA  och dess starka allierade i västvärlden kan bli ett hinder för Irans resolution. Dock ser Iran just nu ett starkt samarbete mellan det stödjande länderna.

 

-Vi klassar inte Hamas som en terroristgrupp, utan istället som en nationell frihets organisation, säger Elsa Nordén delegat från Iran.

 

Morgonen började med öppningstal till ordförande, delegaterna och till pressen. Under dagen har Frankrike och Iran arbetat med lobbyarbete, det handlar om att delegaterna ska hitta samarbete med länder som stödjer deras resolutioner.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg