FN-Rollspel: Större fokus på IS än kurdernas rättigheter


Victor Anelli 2018-04-20

Frankrike, Spanien och Kanada presentera sin gemensamma resolution för pressen

Frankrike, Spanien och Kanada presentera sin gemensamma resolution för pressenUnder dagen så har alla delegationer, representerande i FN-rollspelet 2018 här på Sundgymnasiet, redogjort sina slutgiltiga resolutioner för pressen. Senare idag så kommer dessutom länderna få bestämma vilka resolutioner de vill rösta på för att reduceras till ett mindre antal. Detta kan dock vissas vara problematisk då det finns åtta olika resolutioner med väldigt varierade visioner på hur kurdernas situation ska lösas.

Temat på årets FN-rollspelet har varit kurdernas situation, ett problem då kurderna saknar ett eget land och är istället utsprida i länderna Turkiet, Syrien Irak och Iran. Under många århundraden, under många tillfällen, har kurderna tagit upp vapen mot regeringarna som förtrycker deras kultur och nekar deras mänskliga rättigheter. Med stabiliseringen av regionen efter det ganska nyliga bortstötandet av terroristgruppen IS så tas denna frågan upp igen.

FN delegationerna har tillsammans framlagt 8 olika slutresolutioner som alla har olika lösningar till problemet. Ryssland framhäver vikten med att helt eliminera det sista hotet från IS som även kurderna har varit i strid med. Detta ska enligt ryssarna utföras genom att utbilda polis i länderna med större närvaro av terroristgruppen, ursprungligen i Irak men efter obefintligt stöd från Irak så hitta Ryssland ett nytt samarbete med Syrien som godvilligt accepterar hjälpen. 2 grundskolor, 2 gymnasieskolor och en polishögskola skall byggas i Damaskus och Palmyra, detta kommer ligga på en kostnad av $209 386 875 som fackorganet UNESCO ska bistå med (inklusive personal). Syrien, Turkiet och Serbien har tillsammans en resolution som också fokuserar på kampen mot terrorism, de föreslår att en organisation skapas som bekämpar mot terrorismen i medelöstern, organisationen ska finansieras av medlemsländerna.

Kurderna har länge velat ha en självstyrande stat som Iran sätter sig emot i deras resolution, de påstår att skapandet av Kurdistan bara skulle öka spänningarna i regionen. Kina, Ryssland, Turkiet och Ryssland håller med om detta påstående.  Storbritannien förslår att humanitär hjälp skickas genom ett pilotprogram som ska jobba för att motarbeta korruptionen som befinner sig hos kurderna. Tyskland och Sverige begär också att skicka humanitär hjälp i form av mat, vatten m.m. främst till Syren som beviljar denna begäran. Frankrike, Spanien och Kanada uppmanar för att kurderna ska få rättigheten att prata och utrycka sin kultur i länderna som de befinner sig i, länderna i mellanöstern ska också se till de upprätthåller de människliga rättigheterna när det gäller kurderna., denna resolution stöds av Ukraina, Israel, Storbritannien, Sverige och Tyskland. Irak förslår en vapenvila mellan kurderna och den Irakiska regering för att kunna återuppbygga landet, främst av stöd från USA som sammanslagit sin resolution med Iraks. Kina i denna debatten tog en väldigt neutral ställning och gav länderna i mellan östern sitt förtroende att de skulle på egen hand lösa konflikten, de är dock även villiga att bidra med humanitär hjälp ifall något land begär det.

 Under eftermiddagen ska FN representanterna samlas för att tillsamman rösta från vilka resolution som ska sättas i plan.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg