Presskonferens 2018

FN: generalförsamling lägger fokus på terrorism


Fanny Stendahl 2018-04-20

Ryssland framför sin resolution till pressen.
Bild:Harriet Hultén Westberg
Ryssland framför sin resolution till pressen.

Under förmiddagen hölls presskonferenser mellan medlemsländerna i FN-rollspelet på Sundsgymnasiet. Länderna presenterade sina slutresolutioner och vad de kommit fram till under gårdagen länderna emellan. Diverse länder hade tydliga mål med vad de vill åstadkomma. Frågan om kurdernas situation var något som många länder undvek och den största fokusen framgick tydligt att det handlade om att driva bort terrorismen.

Dagens presskonferens presenterade många nya metoder för att lösa olika världsliga problem.  Bland annat presenterade USA, Irak och Saudiarabien en gemensam resolution där fokus finns vid det så kallade ”No fly zone”. USA vill härmed införa en No fly zone över Irak där inga stridsplan eller likande får föra sig över landet för att skydda den civila befolkningen samt kurderna. Under deras presskonferens påstod Irak ställa sig bakom förslag medans under gårdagens lobbyarbete visade det sig att de inte vill stödja förslaget som USA har lagt fram.    

Storbritannien vill härmed lägga sitt fokus vid den korruption de anser finnas i den kurdiska delen av norra Irak. De presenterade ett pilotprogram som ska minska korruptionen. Programmet pågå i 3 år samt ansvaras av UNODC som är ett underorgan inom FN. Landet fick stort stöd för sin slutresolution. USA, Ukraina, Irak, Frankrike, Kanada, Spanien, Tyskland, Israel, Saudiarabien och Sverige är de länder som valt att stödja Storbritanniens slutresolution.    

Ryssland däremot har valt att flytta sitt stöd från Irak till Syrien där de anser att stödet behövs mest men även på grund av respekt för Iraks suveränitetsprincip. Anledningen till detta är att Ryssland inte fick något stöd av Irak för deras resolution vilket de har fått av Syrien.  Tanken är att hjälpa till i de mest IS drabbade områdena. Med hjälp av polisiära medel vill Ryssland driva ut IS. De vill se ett mycket tryggare samhälle genom att driva ut IS ur Syrien. Vad gäller kurderna anser delegaterna från Ryssland att deras situation kommer att förbättras när IS väl lämnat landet. Detta eftersom IS även varit ett hot mot kurderna.

Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg