Filmartikel

Star Wars en av världens mest kända film serie! 


Max Nevhage 2016-01-17

Många människor i dagenssamhälle vet eller har hört om Star Wars, många människor barn till gamla har vuxit upp med de legendariska filmerna som Geroge Lucas skapade! 

En av de största och mest kända franchise som finns är Star Wars! Star Wars gener är  sci-fi eller med andra ord science fiction. Star Wars består idag utav sju filmer, Den första filmen i seriens namn är: Episod IV Stjärnornas krig eller ‘’Ett nytt hopp’’som hade sin premiär den 25 maj 1977 i Amerika. Där efter kom episod V rymdimperiet slår tillbaka, premiär den 21 maj 1980. Den sista filmen av original trilogin är episode VI Jedins återkomst som hade premiär den 25 maj 1983.

Med de tre första filmernas stora succé och framgång, samt deras snabba världsomfattande popularitet ledde till en till trilogi men denna gången med tre filmer som är precuels. Det tog 22 år innan den första filmen av de tre nya skulle släppas. Den första filmen av de tre nya heter episod I - Det mörka hotet, som hade sin premiär den 19 maj 1999, episod II - Klonerna anfaller som hade premiär 16 maj 2002. Den sista filmen i den nya trilogin heter episod III - mörkrets hämnd som hade premiär 19 maj 2005.


Men vem är den briljanta skaparen av dessa fantastiska filmerna? George Lucas!  

och vem är denna George Lucas? jo han är en Amerikan som föddes i en Kalifornisk småstad. Lucas drömmar var första att bli rallyförare, men den drömmen tog snabbt slut efter att han varit med i en trafikolycka där han i två dagar legat i koma. George Lucas första filma var faktiskt en dokumentärfilm som heter look at life som visar olika former av våld. Lucas stora genombrott kom 1973 med filmen sista natten med gänget. george är även känd för en annan franchise vid namnet Indiana Jones som han gjorde men sina vän Steven Spielberg.


Men tillbaka till Star Wars,i oktober 2012 så köpte Walt Disney Company upp Lucasfilm med rättigheterna till Star Wars. i sambandet med köpet av Luscasfilm så tillkännagavs att en ny film i Star Wars franchisen. Filmen är nog en av de störts filmerna under 2015, Star Wars episode VII the Force awakens som hade premiär 16 december 2015. med J.J Abrams som regisör. filmen nådde 1 bilion dollar snabbare än någon annan film förr. det ska komma ytterligare två filmer som kommer släppas 2017 och 2019, där emellan kommer de tre mindre filmer där man får reda på om Han Solos bakgrund och Boba Fetts bakgrund, det kommer även ut en film som heter rouge one som handlar om X-wing piloter.

 

Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectPR-film 2014Styleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg