Feminism


Kajsa Wetterlin 2016-12-08


De feministiska rörelserna har växt över åren och har involverats mer och mer i det samhället vi lever i idag. De stora löneskillnaderna mellan könen är något som feminismen kämpar för. De könsroller som könen har är även en essentiell roll i den femisitiska kampen.

Feminism är en samling rörelser och ideologier vars målsättning är att kvinnor ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män. Där feministerna verkar för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter. Vissa av rörelsernas rötter kan spåras till 1700 talet och har sedan dess funnits i en rad olika gestalter. Fram till början av 1900-talet användes begreppen kvinnorörelsen eller kvinnorättsrörelsen. Ordet feminist var ursprungligen ett nedsättande uttryck för att beskriva kvinnor som inte anpassar sitt beteende till rådande könsnormer. 


Den feministiska tankerörelsen har en del av sitt ursprung från den franska revolutionens tankar om alla människors lika värde och samma rättigheter. Sedan dess anses rörelsen enligt feministisk tolkning ha genomgått tre olika "vågor". Den första vågen karakteriseras av kampen för lika rättigheter och rösträtt. Den andra vågen karakteriseras av uppvärderandet av kvinnan och den tredje av intersektionell analys och diskussioner om huruvida kön är kulturellt skapade.

I tio länder är kvinnor juridiskt bundna att lyda sina män. Endast 76 länder har en lagstiftning direkt associerad till våld mot kvinnor; bara 57 av dem omfattar sexuella övergrepp. Cirka 80% av de som utsätts för människohandel är flickor eller kvinnor. Är detta en värld vi vill leva i? Vill vi leva i en värld där vi värdesätter vissa människors liv högre än andras?


Runt om i världen blir kvinnor utsatta för förtryck. Inte bara förtryck som menas med våldtäkt eller övergrepp, utan även sexistiska kommentarer och/eller sexualiseringen av den kvinnligakroppen. Exempelvis uttrycket: "du gör något som en tjej", "du kastar som en tjej", "du beter dig som en liten tjej och du låter som en tjej". Dessa uttryck som är till för att förtrycka någon sammankopplas på ett underligt sätt med kvinnor. Varför är kvinnor svagare än män, varför är kvinnor sämre på att köra bil än män, varför kan inte kvinnor va framgångsrika? Det är såklart de kan, precis som varje individ kan göra precis vad som helst oavsett kön, hudfärg och förutsättningar. Det vi i samhället måste förstå är att vi inte längre kan leva enligt dessa uråldriga stereotypa könsroller. Vi måste ha förändring i samhället. Vi måste lära våra nya generationer att födas som kvinna inte ska vara en börda för förtryck utan det ska vara en glädje och stolthet, precis som det ska vara.

 


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg