Torsdagen den 19 oktober 2017 - klockan 20:03
Sök       Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Feminism


Kajsa Wetterlin 2016-12-08


De feministiska rörelserna har växt över åren och har involverats mer och mer i det samhället vi lever i idag. De stora löneskillnaderna mellan könen är något som feminismen kämpar för. De könsroller som könen har är även en essentiell roll i den femisitiska kampen.

Feminism är en samling rörelser och ideologier vars målsättning är att kvinnor ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män. Där feministerna verkar för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter. Vissa av rörelsernas rötter kan spåras till 1700 talet och har sedan dess funnits i en rad olika gestalter. Fram till början av 1900-talet användes begreppen kvinnorörelsen eller kvinnorättsrörelsen. Ordet feminist var ursprungligen ett nedsättande uttryck för att beskriva kvinnor som inte anpassar sitt beteende till rådande könsnormer. 


Den feministiska tankerörelsen har en del av sitt ursprung från den franska revolutionens tankar om alla människors lika värde och samma rättigheter. Sedan dess anses rörelsen enligt feministisk tolkning ha genomgått tre olika "vågor". Den första vågen karakteriseras av kampen för lika rättigheter och rösträtt. Den andra vågen karakteriseras av uppvärderandet av kvinnan och den tredje av intersektionell analys och diskussioner om huruvida kön är kulturellt skapade.

I tio länder är kvinnor juridiskt bundna att lyda sina män. Endast 76 länder har en lagstiftning direkt associerad till våld mot kvinnor; bara 57 av dem omfattar sexuella övergrepp. Cirka 80% av de som utsätts för människohandel är flickor eller kvinnor. Är detta en värld vi vill leva i? Vill vi leva i en värld där vi värdesätter vissa människors liv högre än andras?


Runt om i världen blir kvinnor utsatta för förtryck. Inte bara förtryck som menas med våldtäkt eller övergrepp, utan även sexistiska kommentarer och/eller sexualiseringen av den kvinnligakroppen. Exempelvis uttrycket: "du gör något som en tjej", "du kastar som en tjej", "du beter dig som en liten tjej och du låter som en tjej". Dessa uttryck som är till för att förtrycka någon sammankopplas på ett underligt sätt med kvinnor. Varför är kvinnor svagare än män, varför är kvinnor sämre på att köra bil än män, varför kan inte kvinnor va framgångsrika? Det är såklart de kan, precis som varje individ kan göra precis vad som helst oavsett kön, hudfärg och förutsättningar. Det vi i samhället måste förstå är att vi inte längre kan leva enligt dessa uråldriga stereotypa könsroller. Vi måste ha förändring i samhället. Vi måste lära våra nya generationer att födas som kvinna inte ska vara en börda för förtryck utan det ska vara en glädje och stolthet, precis som det ska vara.

 


Skriv utMedberoende- en osynlig, psykologisk sjukdom


Den osynliga, psykiska sjukdomen; medberoende drabbar de oskyldiga, är osynlig för de utomstående och gör ont på insidan. Antalet barn med denna psykiska sjukdom ökar, samtidigt som många inte vet vad definitionen av medberoende är.

Läs mer


Spoilers

Arrow

Våran artikel innehåller en kort sammanfattning av serien Arrow. Vi kommer även...

Läs mer

Feminism

De feministiska rörelserna har växt över åren och har involverats mer och mer...

Läs mer

Sigrid Nikka vinner lilla August priset!


Sigrid som kommer från Höllviken är 18 år och vann årets Lilla...

Läs mer

Dreamhack en plats för nöjen och skoj

Donald Trump

Sundsgymnasiet

Tipsa redaktionen
Mest lästa

PastellYouth


E-sport


Söda verkSport & blandatThe WavesRun Away


iProject


Study abroad


Undersökning om sociala medier


PR-film 2014Styleup


Inhouse

FRONT

Svett

PreziFN-rollspel 2016
Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg
Redaktion:   Andreas, Lucas, Gustav, Robin, Sofia, Elias, Marcus, Thi, Vilmer, Elias, Wilhelm, Morgan, August, Frida, Adam, Olivia, Johannes, Rebecka, Ida, Julia, Marcus, Fredrik, Daniel, wictoria, Melvin, Alexandra, Anton, Tobias, Casper, Albin, Hannah, Lucas, Leon, Sisqo, Josefin, Vera, Lucas, Matilda, Elsa, Max, William, Cornelia, Jonathan, Fabian, Rasmus, Simon, Frida, Ludwig, Emelie , Linus, Kajsa, Julia , Ellie