Tisdagen den 17 oktober 2017 - klockan 00:12
Sök       Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Krigarna tillbaka i Foteviken


Rebecca Wihlborg 2015-04-14

Bild:Rebecca Wihlborg

Bild:Rebecca Wihlborg

Bild:Rebecca Wihlborg

Bild:Rebecca Wihlborg

Bild:Rebecca Wihlborg

Bild:Rebecca Wihlborg

Bild:Rebecca Wihlborg

I helgen, den 10 till 12 april, hölls den årliga Fotefighten på Fotevikens Museum i Höllviken. Cirka 150 krigare samlades för att tillsammans träna, utvecklas och ha kul i de olika utmaningarna som väntade.

Frågan man då kan ställa sig är vad Fotefighten egentligen är?
Fotefighten är ett så kallat wargame, och vad är då ett wargame? Ett wargame är något som bland annat arrangeras runt om i världen. Detta är då, istället för att krigare träffas under en träningshelg enbart för att lära sig något specifikt, mer som ”lekar” och utmaningar där meningen är att ha roligt. Naturligtvis kan man lära sig och utvecklas av detta också, där även miljön i sig är skiftande. Det kan vara allt från en fin skärgård till klippor och även användning av skepp. Det unika med just Fotefighten är möjligheten att slåss i en vikingaby.

 

Men är det då tillåtet för alla att vara med?
Det krav som ställs är att man måste ha åtminstone lite erfarenhet av fighting, alltså vara tränad i någon vikingakampstil, western, eastern eller houscarl och vara en säker fighter; just för att kunna undvika skador. Ett annat krav som ställs kopplat till Fotefighten är tidsenliga kläder, vikingautrustning mm. Enda undantaget är moderna skor, då det inte alltid är det bästa med vikingaskor.

 

För att kunna vara med som nybörjare måste man först ha blivit godkänd av sin grupp innan man deltar i sådana event. Arrangörerna kan inte hålla koll på vem som har si och så mycket erfarenhet. Bortsett från det kan dagarna bli mycket lärorik för nybörjare, till exempel få mer erfarenhet med att slåss i större grupper.
 - Självfallet är det inte bara nybörjarna som kan lära sig, utan även de som varit igång en längre tid, berättar Aaron Nilsson, en av arrangörerna för årets Fotefight.

 

Lördagen den 11 april började med en genomgång om fightingen så som träffzoner etc. och avslutades med kontroll av vapen. Några av de många ”lekar” som väntade krigarna var striden för Foteviken och slavhandel. Leken som man så fint har valt att kalla slavhandel var lite som en variant på kurragömma. 14 kvinnor/ tjejer skulle gömma sig någonstans i byn.När signalen tjöt skulle krigarna försöka hitta och fånga dessa ”slavar” för att sedan byta in dem för ett silvermynt. Det som slavarna fick göra var att springa/slita sig från dessa krigare så länge de inte höll en i båda händerna. Efter mycket träning och lek slutade dagen med festligheter.    


Skriv utRösta På Din Favorit Lärare!


Dags att välja ut din favorit pedagog!


Nu är det dags för Vellinge Kommuns prisutdelning av årets pedagog. Detta är ett årligt event som startades 2012 av Vellinge...

Läs mer
Esteternas föreställning:

Glöm Inte Musikal- Netflix And Chill


På onsdag klockan 19 på Vellinge Konserthus. Ta med er popcorn och förbered er...

Läs mer

Vikingarna är på väg!

Slaget ska precis börja!

Nu börjar det närma sig Fotevikens stora sommarmarknad.

Läs mer

Krigarna tillbaka i Foteviken


I helgen, den 10 till 12 april, hölls den årliga Fotefighten på Fotevikens Museum...

Läs mer
Tipsa redaktionen
Mest lästa

PastellYouth


E-sport


Söda verkSport & blandatThe WavesRun Away


iProject


Study abroad


Undersökning om sociala medier


PR-film 2014Styleup


Inhouse

FRONT

Svett

PreziFN-rollspel 2016
Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg
Redaktion:   Andreas, Lucas, Gustav, Robin, Sofia, Elias, Marcus, Thi, Vilmer, Elias, Wilhelm, Morgan, August, Frida, Adam, Olivia, Johannes, Rebecka, Ida, Julia, Marcus, Fredrik, Daniel, wictoria, Melvin, Alexandra, Anton, Tobias, Casper, Albin, Hannah, Lucas, Leon, Sisqo, Josefin, Vera, Lucas, Matilda, Elsa, Max, William, Cornelia, Jonathan, Fabian, Rasmus, Simon, Frida, Ludwig, Emelie , Linus, Kajsa, Julia , Ellie