Rasism. Ett ord som är lika laddat som ordet feminism.


Cornelia Nyholm 2017-01-20

Vissa säger att Rasism är medfött men jag håller inte med om det. Rasism är inlärt.

 

Jag är inte rasist... Meeen, varför kommer alla svartskallar hit?

Jag är inte rasist... Meeen, jag hatar alla negrar!

Jag är inte rasist… Meeen, alla muslimer är terrorister!

 

“Jag är inte rasist… Men…” är tyvärr i dagens samhälle en väldigt vanlig och använd fras av den svenska befolkningen. Vi är mer toleranta när någon börjar en rasistisk mening med de orden än med “jag är rasist och hatar alla svarta!”. Jag personligen blir så in i helvetet förbannad när någon inleder en mening med “jag är inte rasist men”. För mig blir det detsamma som “Jag hatar alla utlänningar, men jag vill inte att någon ska få veta det.”

 

I en föreläsning med Anders Neergaard berättar han att alla blir drabbade i användandet/agerandet av rasism och/eller rasistiska handlingar. De mörka blir drabbade av fördomarna och de elaka beteendet. De ljusa kan bli så kallat “vip-behandlade” och få en massa fördelar.

Jag vill inte bli särbehandlad bara för att jag anses vara “vit”. Jag vill inte att vi människor ska särbehandlas bara för att vi ser olika ut! Tänk om alla hade sett likadana ut, hur jävla kul hade det varit?!

 

I filmen “American history X” tycker jag att det väldigt tydligt framgår hur min tes stämmer in på verkligheten. Jag vet att det är en film and so on. Men filmen visar på ett bra sätt att alla kan bli rasister, nazister osv. Familjens fader dog i filmen vilket ledde till att storebrodern blev förvirrad och ville skylla på något, ge någon skulden. I detta fall mörkhyade och judar. Sen inspirerade storebrodern sin lillebror att även han skulle få samma uppfattning om samhället som storebrodern hade. Vilket i sin tur ledde till att ett hat började gro hos lillebrodern och att han senare blir skjuten i filmen på grund av sina åsikter av en mörkhyad kille. Frågan är; Om storebrodern inte hade haft så hatiska åsikter, hade då lillebrodern blivit skonad från de hatiska åsikterna och överlevt i slutet av filmen?

 

Alla barn föds utan kunskap och med öppna ögon och redo att ta in information och skapa sig en uppfattning om hur världen ser ut. Det är omgivningen som påverkar barnet om hur personen kommer växa upp. Som Emerich Roth säger: “Om man växer upp i ett hem med mycket kärlek är det svårare att så kallat komma fel i livet. Växer man däremot upp i ett hem med frånvarande föräldrar, ett “problemfyllt hem” kan hjärtat bli fullt av hat och man söker bekräftande någon annanstans. Såsom olika främlingsfientliga organisationer.”
Vi behöver vara mer observanta och plocka upp barn/ungdomar som har hamnat fel i livet och ge dom bästa möjliga chans att klara sig här i livet. Ett citat från en hemsida, Vägen ut ur hatet, lyder såhär: “Ett nyfött barn är som ett tomt kärl, som kan fyllas med kärlek eller hat.” Det är ett citat fullt med kunskap som vi borde ta in och leva efter. Vi måste ha i åtanke att rasism inte är medfött utan inlärt!

 

Enligt Peter Bohman författare, poet och samhällsdebattör finns det ingen människa född som är helt fördomsfri och öppen. Frågan är ifall han menar att alla barn föds fördomsfulla eller om alla människor utvecklas till fördomsfulla människor allt eftersom?

 

Så, ska vi låta rasism styra vårt samhälle så som den gör idag?! Eller ska vi ta ställning och förändra samhället till en bättre plats? Valet är ditt och ligger i dina händer. Det är DU som kan göra skillnad!

 

Rasism är inte medfött, det är inlärt! Så ta ditt ansvar och sprid kärlek istället för hat!

 

Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg