#OscarsSoWhite


Josefin Lundahl 2016-02-25


På söndag är den 88:e årliga Oscarsgalan igång igen. 


Det är ingen nyhet att Oscarsgalan har en felaktig och ensidig representation av filmskapare, men när årets nomineringar släpptes i år blev folk fullkomligt chockade. Namn efter namn rabblades upp och varje nominering gick till en vit gammal man. Otroligt få svarta fick representation alls. Bland de fyra skådespelarkategorierna nominerade hela noll icke-vita. Alla 20 nomineringar var alltså vita. Förra året spreds hashtagen #OscarsSoWhite på Twitter och i år kom den tillbaka. Efter denna totala flopp i fjol och alla rasistanklagelser skulle man tro att de hade löst problemet i år.  Ja, okej, visst fick filmer som Creed och Straight Outta Compton båda varsin nominering, men båda dessa nomineringar gick till vita. På scen för att framträda och presentera på själva galan kommer vi endast se värden Chris Rock och The Weeknd som icke-vita. 

Många kanske tänker nu att ”de måste ju förtjäna det också” och att det inte är tillräckligt många av färg i buissnessen. Detta är sant. Hela systemet är snett och trasigt. Alla olika etniciteter blir inte behandlade lika i denna populärkultur, det är inte Oscarsgalans fel, men Oscarsgalan har en otroligt stor makt över vem som respekteras och vad folk tycker inom filmskaparbranschen. När man har sådant inflytande är det viktigt att se till att allt är rättvist och att man vågar bryta detta tröttsamma mönster.

Numera är 94 % av röstande vita, 76 % män och medelåldern ligger på 63 år. Det är inte konstigt att nomineringarna speglar de som röstat. Oscarskommittén har nyligen släppt information om hur även de kände sig vid att nomineringarna i år varit orättvisa. De sa dessutom att de planerade att utveckla ett nytt system för akademin och vem som får rösta. Detta system skulle underlätta en mer rättvis och en mer varierad vinnarskara. De ska vara folk av alla kön, ursprung, sexuella läggningar och religioner. Då vi är tacksamma att Oscars tar upp problemet och verkar ta det på allvar borde det hänt betydligt mycket tidigare. För de vita som sitter i akademin tänker de att någon gång ibland måste de hedra en film om svartas strid mot rasism osv. Detta räcker för att ge dem ett gott samvete, men det funkar inte så. Filmindustrin gör allt för att inte bli kallade rasister och slänger in onödiga bikaraktärer som ”antirasistförsäkring”, men vägrar ha svarta i huvudroller och då filmen Selma förra året blev rikt hedrad på Oscarsgalan så glömdes det nämnas att själva filmen var skapad av en lång radda ytterligare vita män. Det verkar dock som att akademin tänkte att förra året hedrade de svarta, nu kan de fortsätta som vanligt igen. 

Journalisten Hans Fiene skrev en lång artikel i The Federalist om just Hollywood och Oscarsgalans rasism. Hans teori var att akademin inte med flit är rasister utan att icke-vit representation kommer i andrahand. I förstahand kommer Hollywoods favoritfilmer; sanna historier om människor i sena 1900-talets England som kämpat med något svårt (bevis på detta: Carol, The Danish Girl). Hollywoods kärlek för dessa sanna dramafilmer puttar helt enkelt bort den icke-vita representationen, menar Fiene.

Om detta nya system kommer funka återstå att se, men vi hoppas på det bästa. Till dess får vi som individer hylla filmskapare och mäta deras kompetens i talang och inget annat. 


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectPR-film 2014Styleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg