Tisdagen den 17 oktober 2017 - klockan 00:05
Sök       Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

LAS är ett hinder för ungdomar och invandrare.

LAS diskriminerar ungdomar och invandrare


Edward Svensson 2014-09-19

Bild:Christoffer Rosenlund

Det är dags att vi frågar oss vilken arbetsmarknad vi vill ha, och hur mycket ungdomsarbetslösheten ska behöva växa innan vi avskaffar eller reformerar lagen om anställningsskydd.

Lagen om anställningsskydd kan framstå som en rättviselag, en lag som skapar trygghet och rättvisa på arbetsmarknaden. Men är det verkligen rättvist att din kompetens inte prioriteras när företagen måste avskeda människor? Ska verkligen antalet arbetade år på företaget väga tyngst i sådana situationer? Det tycker inte jag, och det handlar inte bara om principerna utan även om rationalitet, låt mig förklara varför…

Enligt ekonomifakta.se låg ungdomsarbetslösheten på 14,8 procent i juli, det innebär att över 120 000 ungdomar knackar på dörren på arbetsmarknaden, det är väldigt höga siffror och man kan diskutera vad det är som har skapat denna ungdomsarbetslöshet, men det viktigaste just nu är att diskutera lösningar, och lösningarna är inte att höja arbetsgivaravgiften som det vänstra blocket vill. Lösningen är att sluta kasta kompetensen ungdomar kommer med i soptunnan.

LAS innebär en ’’sist in-först ut’’ regel som innebär att den som senast blev anställd också är först att lämna när arbetare måste lämna företagen, och vem är det oftast som senast blev anställd? Jo, det är ungdomar och även invandrare. När dessa grupper väl kommit in och sen får gå, har de oftast inte heller den erfarenheten som krävs för att snabbt komma tillbaka in på arbetsmarknaden jämfört med om en äldre person med mer erfarenhet och tyngre CV fått lämna.

 
Detta innebär att ungdomar och invandrare fastnar i en ond cirkel och det måste ändras innan ungdomsarbetslösheten växer ännu mer. En fot in på arbetsmarknaden är vad ungdomar behöver för att växa och få erfarenheter.

Socialdemokraterna vill ta bort den enda undantagsregel som finns idag när man måste avskeda människor eftersom socialdemokraterna anser att trygghet på arbetet är viktigt. Jag kan hålla med om att trygghet är viktigt, men det ska omfatta alla och inte bara folk som arbetat på företagen en längre tid. Detta förslag upprör inte bara människor som är aktiva inom politiken utan även företagare. I en artikel från Svenskt näringsliv (15.08.2014) skriver Carl Weichtmeister som driver ett småföretag med fem anställda att Socialdemokraternas förslag om att slopa undantagsregeln är ’’vansinnigt’’ och att ’’det är extra viktigt för småföretag att ha möjlighet att behålla de mest kompetenta personerna i krisskeden. ’’

Det är för mig helt obegripligt hur man kan vilja göra arbetsmarknaden stelare än den redan är, och hur ett oppositionsparti kan vilja gå till val med att göra det svårare för ungdomar att få jobb i tider med hög ungdomsarbetslöshet. Har Socialdemokraterna möjligtvis glömt att 4 av 5 jobb skapas i småföretag, och om inte, hur kan lösningen vara tvärtemot vad företagarna föreslår?

Att höja arbetsgivaravgiften på ungdomar är ett annat förslag från Socialdemokraterna och även det är för mig helt oförståeligt. Anledningen till att man har hög skatt på bensin är ju för att folk ska köra mindre bil för att skona klimatet, och det kan ju vara bra, men då händer ju samma sak när man höjer skatten på arbete.  Vill inte socialdemokraterna få fler ungdomar i arbete, eller handlar allt helt enkelt om makt? 

 

Det är dags att göra arbetsmarknaden smidigare, för allas skull.


Skriv ut

Rasism. Ett ord som är lika laddat som ordet feminism.


Vissa säger att Rasism är medfött men jag håller inte med om det. Rasism är inlärt.

 

Jag är inte rasist... Meeen, varför kommer alla svartskallar hit?

Jag...

Läs mer

Debatt mellan Donald Trump och Hillary Clinton

Debatten är en höjdpunkt i amerikansk TV och många kollar på det.

Läs mer

#OscarsSoWhite

På söndag är den 88:e årliga Oscarsgalan igång igen. 

Läs mer

Är Sveriges militära försvar värt namnet?

Svenskt försvar eller icke försvar när Ryssland rustar upp?

Läs mer

LAS diskriminerar ungdomar och invandrare

Region Skåne ska ta ansvar

Vår framtid är ungdomarna

Vinst i välfärd ska förbjudas.

Utbilda om feminism

Nej till Vänsterns jämställdhetspolitik

Tipsa redaktionen
Mest lästa

PastellYouth


E-sport


Söda verkSport & blandatThe WavesRun Away


iProject


Study abroad


Undersökning om sociala medier


PR-film 2014Styleup


Inhouse

FRONT

Svett

PreziFN-rollspel 2016
Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg
Redaktion:   Andreas, Lucas, Gustav, Robin, Sofia, Elias, Marcus, Thi, Vilmer, Elias, Wilhelm, Morgan, August, Frida, Adam, Olivia, Johannes, Rebecka, Ida, Julia, Marcus, Fredrik, Daniel, wictoria, Melvin, Alexandra, Anton, Tobias, Casper, Albin, Hannah, Lucas, Leon, Sisqo, Josefin, Vera, Lucas, Matilda, Elsa, Max, William, Cornelia, Jonathan, Fabian, Rasmus, Simon, Frida, Ludwig, Emelie , Linus, Kajsa, Julia , Ellie