Caféets femte generation bevarar och förnyar


Emma Sjöberg 2016-05-26

Caféet som ligger på Östra Storgatan i Kristianstad.
Bild:Emma Sjöberg

Caféet som ligger på Östra Storgatan i Kristianstad.Väl inne möts vi av en stor tavla på en meny som består av allt från mackor, sallader och pajer av olika slag. Även alla sorters kaffe du kan tänka dig. 
Bild:Emma Sjöberg

Väl inne möts vi av en stor tavla på en meny som består av allt från mackor, sallader och pajer av olika slag. Även alla sorters kaffe du kan tänka dig. Här ser vi några av dem mumsiga bakelserna och kakorna som serveras, prinsesstårta, biskvier, dammsugare och baguetter.
Bild:Emma Sjöberg

Här ser vi några av dem mumsiga bakelserna och kakorna som serveras, prinsesstårta, biskvier, dammsugare och baguetter.Darins café är i Kristianstad känd för sin egengjorda gelato i många olika smaker. 
Bild:Emma Sjöberg

Darins café är i Kristianstad känd för sin egengjorda gelato i många olika smaker. Magnus Darin själv bakom kulisserna, en av ägarna på caféet som precis bakat färdigt små pizza bröd som också ska ut i butiken och säljas.
Bild:Emma Sjöberg
Magnus Darin själv bakom kulisserna, en av ägarna på caféet som precis bakat färdigt små pizza bröd som också ska ut i butiken och säljas.

I Kristianstad ligger Darins Café som gått i generation i snart fem generationer. Caféet jobbar mycket med utveckling och nytänkande inom sortimentet. Deras sortiment sticker ut med tanke på att de gör och serverar egengjort gelato. 


Längs med Östra Storgatan regnar det och människorna på gatan skyndar framåt med paraply i handen. Lägre fram på gatans högra sida hänger en markis utfälld och en skyllt där det står Darins Café. Väl inne på caféet möts jag av en glad kassörska som hälsar mig välkommen. Dofterna av nybakta bröd och bullar slår emot en, och småprat och klirrande glas hörs i bakgrunden.

Magnus Darin kommer fram till disken iklädd i bagarkläder och mössa. Magnus är idag delägare, med sin bror Johan, av Darins café som nu ägts och varit aktiva i snart fem generationer. Redan 1908 öppnade Magnus gammelfarfar Ivar Darin sitt första konditori i Trosa. Elva år senare flyttade han sedan ner det till Malmö och år 1925 öppnade han i Kristianstad och startade det som idag är i full verksamhet.

Darins café i Kristianstad säljer allt från pajer, sallader, mackor, bakelser, kakor och alla möjliga sorters drycker, varma som kalla. Darins café har också en specialitet som de serverat sedan 2009. De gör nämligen en helt egengjord gelato, äkta italiensk glass. I glassdisken ryms alla regnbågens färger, rött, grönt, brunt, gult, och det vattnas i munnen. När Magnus frågar om han får bjuda på något så rekommenderar han deras glass. Glassen är smakrik, krämig och friskt.

Darins tillverkar glassen men en speciellt teknologi som uppfyller de högsta kraven. Deras gelato görs på bara mjölk i kombination med grädde och det allra finaste råvarorna för att sätta kvalitén på topp. De pumpar heller inte in onödig luft eller socker vilket gör den kompakt och smakrik medan du tekniskt sätt får mer för pengarna.

Sortimentet är stort och de levererar jämt och ständigt nya smaker för att inte trötta ut kunden. I glassdisken finns bland annat de populära smakerna Cookie, Jordgubbssorbet och Dolce Latte. Caféet jobbat alltid med att med att utveckla sina idéer hela tiden, speciellt under vinterhalvåret. De ska satsa på att utveckla sortimentet med glasstårtor, glassberg, takeaway så att sommarhalvåret hos Darins drar mer kunder.

- Har de en gång smakat vår glass så kommer de garanterat tillbaka, säger Magnus självsäkert och skrattar till.

Magnus berättar att han gick i hans pappa fotspår och utbildade sig på Österängsskolan i Kristianstad samt att han gick på konditorskolan i Göteborg där han också fick gesällbrev för arbete. Magnus son Joacim går just nu också på konditorskolan i Göteborg i hopp om att en dag kanske kunna ta över caféet eller starta något eget ute på landet.  

År 2005 lämnade Carl-Iwar, Magnus pappa karriären inom yrket och lämnade över verksamheten på Östra Storgatan till sina söner Magnus och Johan. I samband med detta renoverades lokalen och den tidigare uthyrda lokalen intill blev en del av Darins café. På så sätt kunde båda lokalerna användas och serveringsdelen utökades eftersom trenden att gå ut och fika hade blivit mer populärt.

Lokalens inredning är gammal och rustik, med bruna färger där rött bryter av. På väggen i den ena rummet hänger både verktyg, tidningsartiklar och foton från åren sedan de startade1908. I och med att det är och alltid har varit ett familjeföretag innebär det att hela familjen hjälper till med det lilla de kan och gör sitt yttersta för att allt ska gå runt. Frun, dottern och sonens flickvän arbetar alla i caféet.

I framtiden hoppas Magnus att verksamheten ska fortsätta som idag och att de ska behålla sin kundkrets genom att hela tiden utveckla sitt sortiment och erbjuda nya goda godsaker. Även att de fyra värdeorden som Magnus själv fick beskriva Darins Café med: gammalt, modernt nytänkande och traditionellt, ska genomsyra caféet.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectPR-film 2014Styleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg