Caféstaden Göteborg

Berömda kanelbullar och ljuvlig marsipan 


Michelle Pettersson 2014-05-26

I disken på café Husaren frestar man med kakor i storlekar utan dess like.
Bild:Elin Selse
I disken på café Husaren frestar man med kakor i storlekar utan dess like.

En chokladcheesecake för alla chokladfantaster.
Bild:Elin Selse
En chokladcheesecake för alla chokladfantaster.

Antonella är cafébiträde på café Husaren.
Bild:Elin Selse
Antonella är cafébiträde på café Husaren.

På Le Pain Francais finns mer än bara franska bakverk.
Bild:Elin Selse
På Le Pain Francais finns mer än bara franska bakverk.

Bräutigrams konditori låg förr i hörnet av Ö Hamngatan 50B och Kungsgatan 54.
Bild:Elin Selse
Bräutigrams konditori låg förr i hörnet av Ö Hamngatan 50B och Kungsgatan 54.

Caféerna i Haga präglas av shabby-chic inredning och hembakat.
Bild:Elin Selse
Caféerna i Haga präglas av shabby-chic inredning och hembakat.

I Göteborg finns något för alla smaker.
Bild:Elin Selse
I Göteborg finns något för alla smaker.

Tavlan hängde förr på Bräutigams konditori.
Bild:Elin Selse
Tavlan hängde förr på Bräutigams konditori.

Hagabullen har bakats på café Husaren sedan 80-talet.
Bild:Elin Selse
Hagabullen har bakats på café Husaren sedan 80-talet.

Gigantiska kakor, berömda kanelsnäckor och ett café i varje gatuhörn. Från det att kaffehusen växte upp på 1700-talet finns idag över 150 caféer i stadskärnan. Göteborg är nästan värt ett besök enbart för att fika.

 


När jag kliver in på café Husaren på Haga Nygata för ett besök på de gamla fiket möts jag av en omslutande värme, fabulös inredning och en doft av hembakat. Caféet har kvar originalinteriören och hela huset är K-märkt. I taket hänger ståtliga kristallkronor och vid disken frestar man med gigantiska kanelbullar, chokladbollar och drömmar i storlekar utan dess like.


- Hagabullen, kanelsnäckan som täcker en hel mattallrik, har bakats i vår anrika lokal sedan 80-talet, berättar cafébiträdet Antonella. De flesta som köper bullen ber om en påse med sig hem, att ta med resterna i.

Den unika kanelsnäckan har blivit vida berömd genom åren och både Hagabullen och Café Husaren har dessutom blivit omskrivna i tidningar världen runt. Idag är Hagabullen en självklar bild av Haga och en synonym för stadsdelen.

Tvärs över gatan ligger det lite nyare caféet Hebbe Lelle och jag bestämmer mig för att slå mig ner. Det något udda, shabby chic-inspirerade möbelarrangemanget är riktigt charmigt och det doftar hembakat. Utbudet är brett och traditionella kanelsnäckor blandas med smulpajer, bagels och cheesecakes. Jag väljer chokladcheesecaken i hörnet, en riktig upplevelse för alla chokladfantaster som jag. Regnet vräker ner utanför medan jag tar en bit av min kaka och människor, både göteborgare och turister, kommer in i värmen för ett besök på caféet. Det dröjer inte länge förrän jag bara är en i mängden. Jag småpratar lite med bordsgrannarna som berättar att det unika med Haga är de hembakade kakorna på caféerna till skillnad från de man får serverade inne i stan. Jag ger chokladcheesecaken högsta betyg, för nog smakar man att den är bakad på äkta råvaror.

Haga Nygata och intilliggande tvärgator är ett välbesökt stråk mellan Vasastaden i öster och Linnégatan i väster med caféer, små butiker och andra verksamheter. Kullerstensgatorna lockar dig att strosa till ett närbeläget café och det är lätt att känna sig hemma. De pittoreska och bevarade 1800-tals husen vittnar om att stadsedelen en gång i tiden varit ett arbetskvarter. Idag är Haga ett eftertraktat boendedistrikt och betraktas som en sevärdhet i Göteborg.

År 1870 grundades Bräutigams på Skolgatan i Haga och idag, 140 år senare, är de tillbaka i stadsdelen, men i nya lokaler här på Haga Nygata. Bräutigams var till en början endast en marsipan och karamellfabrik, men när sonen Carl Bräutigam tog över fabriken 1905 vidareutvecklades företaget till konditori. Ett väletablerat wienerkonditori som var vida berömt för sin marsipan, tårtor, bakverk med mera. Den idag kända Gustaf Adolfsbakelsen gjordes första gången 1905 av just Carl till minne av staden Göteborgs grundare Gustav II Adolfs död. Så småningom förlades konditoriet till en fastighet i hörnet av Östra Hamngatan 50 B och Kungsgatan 54. Det omtalade konditoriet med röda sammetssoffor och kristallkronor i taket, utgjorde en mötesplats för Göteborgs societet under 1900-talet. 1911 blev Bräutigams kunglig hovleverantör och konditorirörelsen var inhyst i dessa lokaler tills verksamheten lades ner den 15 januari 1993. Numera hittar man The Auld Dubliner och The Irish Coffehouse i de gamla konditorilokalerna. Idag drivs Bräutigams av den femte generationen Peter Bräutigam som för traditionerna vidare med marsipantillverkning, chokladtillverkning och glasstillverkning. Tillverkning ligger i Fjärås fyra mil söder om Göteborg och en av de tre små butikerna finns på Haga Nygata. På väggen hänger en tavla som avbildar det välkända konditoriet.- Tavlan hängde i konditoriet på Östra Hamngatan, berättar butiksbiträdet Anna.     -
Till Bräutigams gick man för att dricka en 33cl champis eller dela en bit schwarzwaldtårta för sin veckopeng, inflikar en kund och får medhåll från sin vännina.

Anna tar fram en konfektyrask och bjuder mig och de andra kunderna på Bräutigams egentillverkade marsipan. Den chokladdoppade figuren har en fyllig och rund smak av spansk mandel, kvalitetschoklad och päroncognac. Det är den godaste marsipan jag någonsin smakat.När jag dagen därpå tar 3:ans spårvagn in till Kungsportsplatsen för ett besök på avenyn möts jag av en helt annan fikakultur. Här utgörs istället caféutbudet av väletablerade storkedjor som Espresso House, Wayne’s Coffee och Barista blandat med exklusivare fik som Le Pain Français. Det franska patisseriet som lika gärna skulle kunna ligga vid Champs-Élysées som på Göteborgs aveny, lockar med sin rejäla takhöjd och luxuösa inredning. Trots ett lite pampigt första intryck känns konditoriet modernt och välbesökt. Utbudet är starkt influerat av den franska bageri- och konditoritraditionen och erbjuder klassiska franska bakverk som croissants, cronuts, briocher och macarons i alla dess färger och smaker. Här har även kändisar som Madonna och Robbie Williams tagit en kopp kaffe.

Min göteborgsvistelse börjar lida mot sitt slut och jag har fått uppleva mycket fika på få dagar. Med över 150 caféer i stadskärnan råder det inget tvivel om att Göteborg är en av Sveriges cafétätaste städer. Stadens fik fungerar lika mycket som sociala oaser som caféer och det fikas flitigt i varje hörn. Vad gäller smak och storlek är det dock få som kan mäta sig med Café Husarens berömda Hagabulle, som caféet ända sedan starten satt prestige i att baka. Jag återvänder till Husaren för att köpa med mig en bulle hem. Hit kommer jag definitivt att återvända, om så bara för att fika.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectPR-film 2014Styleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg