Är Sveriges militära försvar värt namnet?


Rebecca Wihlborg 2014-10-03

Mur mot öst?
Bild:Rebecca Wihlborg
Mur mot öst?

Svenskt försvar eller icke försvar när Ryssland rustar upp?

Till att börja med har vi under senaste tiden hört och sett mycket om hur Ryssland rustar upp sin militära styrka, hur de gått in i Ukraina, även hur det ständigt dyker upp fler och fler artiklar om Rysslands krigsplaner. Men hur ska Sverige reagera mot detta? Skall vi bygga upp ett stadigt och starkt försvar och ställa oss mäktiga för att säga ”Vi satsar på försvaret för att skydda vårt lands gränser” eller skall vi rikta in oss mot ett försök på en fredlig lösning mellan Sverige – Ryssland om något händer?

 

Bland annat skriver SvD den 8 april 2014 efter en intervju med Wilhelm Unge, att Ryssland nu så många år efter kalla kriget ses som ett hot mot rikets försvar. Enligt artikeln uttrycker Unge att detta är oroande. ”Ryssland ägnar sig åt krigsförberedelser och det är lite oroande. Vi ser en förhöjd rysk underrättelseverksamhet på grund av det som händer i Ukraina och på Krim. En del av det här tolkar vi som förberedelser för krig, eller för hot om väpnat våld, mot Sverige…”

 

Ska Sverige resa sig upp mot detta och stå redo eller ska vi försöka återuppta den avbrutna kontakten med Ryssland för at försöka lösa detta genom diplomati?

 

Med denna fråga kan man tänka på huruvida Sverige skall ha ett försvar eller inte, till exempel kan man få sig en tankeställare med liknelsen om en snattare. Ska snattaren välja att snatta från Ica som är välbevakat med övervakningskameror och butikskontrollanter, eller ska snattaren välja Coop som inte är utrustat med någon av de sakerna? Han väljer såklart Coop, ett mycket lättare byte. Därför är det bra om vi rustar upp vårt försvar ifall även Ryssland tänker som snattaren.

 

För det första bör Sverige kunna försvara sina invånare mot anfall och hot och inte vika sig under det stora landet Ryssland. Trots Rysslands stora styrka, måste Sverige rusta upp sitt försvars styrka för att kunna stå emot anfall.

 

För det andra är det precis som Unge nämner, oroande, när Ryssland fortsätter med att förstärka och utöka sitt försvar och sitt område. Där av att även hela Sveriges befolkning blir oroliga. Ett större och starkare försvar leder till att befolkningen känner sig tryggare vilket är viktigt för ett land.

 

För det tredje bör Sverige jämna ut den säkerhetspolitiska balansen i vårt närområde på flera olika sätt. Både genom att stärka försvaret och att arbeta för bra diplomatiska förbindelser med bl.a. Ryssland och de övriga länderna i vårt närområde.

 

Det negativa med att börja rusta upp och förstärka det svenska försvaret är att länderna runt omkring kan se detta som ett hot och på så sätt vilja anfalla oss för att vi rustar för mycket. Även Ryssland kan ta det negativt och dessutom skaffa sig större skäl till att anfalla oss.

 

Avslutningsvis kan man säga att ja, vi borde skaffa oss ett bra försvar för att skydda både vårt land och vår befolkning. Men även ta upp den förlorade kontakten med Ryssland och stärka bandet mellan länderna i vårt närområde.


Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kultursverige


Studentliv


YouthPastellSöda verkSport & blandatThe WavesRun AwayiProjectStyleup


Inhouse


Svett

Sundsproduktion
Ansvarig utgivare:   Harriet Hultén Westberg
Webmaster:   Harriet Hultén Westberg